S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju

S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju

by Urednik, 27. ožujka 2017.

Drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina te treći uzrok smrti žena od karcinoma upravo je rak vrata maternice, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj od njega na godinu oboli oko 400 žena, a umre ih više od 100. Najugroženije su žene između 25 i 65 godina, pa su redoviti odlasci ginekologu nužni za sprečavanje bolesti. Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je HPV, a može ga izazvati čak 15 visokorizičnih tipova HPV-a.

Oko 80 posto spolno aktivnih odraslih žena barem se jednom zarazi HPV-om. Nakon infekcije stanice vrata maternice postaju abnormalne, a može proći i nekoliko godina do razvoja raka. No, u tom razdoblju mogu se otkriti promjene. Ako je riječ o nisko rizičnim tipovima HPV-a, pojavljuju se genitalne bradavice koje se prenose spolnim putem. Kod visokorizičnih tipova, iako stanice vrata maternice postaju abnormalne, nema simptoma.

Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se djevojčicama između 12 i 14 godina jer još nisu stupile u spolne odnose pa je imunološki odgovor najbolji, a cjepivo se pokazalo kao jako učinkovito – kaže dr. Luka Domjan. Redovitim ginekološkim pregledima i cijepljenjem protiv HPV-a može se spriječiti do 90% abnormalnosti na stanicama grlića maternice.

Testiranje barem jedanput na godinu

Papa test preporučuje se raditi jedanput na godinu ako nema upale. Ako se pojave upale ili ako ste promijenili partnera, tada se dobro testirati i češće, savjetuje dr. Luka Domjan. Papa test se vrši uzimanjem brisa.

Najbolje vrijeme za Papa-test

Papa test najbolje je raditi 10-20 dana od prvog dana posljednje mjesečnice. Kako bi test bio što pouzdaniji, prije testiranja preporučuje se izbjegavati bilo kakve vaginalne lijekove, a dan-dva prije nemojte imati spolne odnose.

Često su potrebne dodatne analize tkiva za dijagnozu

Primijeti li ginekolog da cerviks izgleda abnormalno, u tom slučaju samo testiranje nije dovoljno pa je potrebno uzeti uzorak tkiva za analizu jer ponekad Papa test ne pokaže abnormalne stanice, a rak je prisutan. No, abnormalne stanice ne moraju nužno biti karcinomske.

Simptomi raka u naprednom stadiju

Ako je bolest uznapredovala, simptomi su gubitak apetita, mršavljenje, bol u donjem dijelu leđa, nogama i zdjelici, opća slabost te umor. Ako se proširila na mokraćni mjehur, moguće je i bolno te često mokrenje s pojavom krvi u mokraći.

Kondomi nisu dovoljna zaštita od zaraze HPV-om

Iako kondomi donekle štite od zaraze HPV-om, ta zaštita nije potpuna jer se može zaraziti tijekom kontakta kože na kožu u području spolovila. Promjene koje izazove HPV u početku mogu biti blage te mogu nestati same od sebe ili se mogu polako razvijati u rak.

Liječenje raka u ranom i naprednom stadiju

Liječenje raka vrata maternice ovisi o stadiju bolesti, vrsti, veličini i obliku raka te dobi žene. U ranom stadiju uklanja se oboljelo tkivo, a u naprednom stadiju izvodi se histerektomija te uklanja okolno tkivo ako se rak proširio.

Izvor: www.24sata.hr, 31.01.2011.

Facebook Comments