Spolnu bolest možete dobiti na 10 bizarnih načina

Spolnu bolest možete dobiti na 10 bizarnih načina

by Urednik, 1. lipnja 2017.

Uzevši u obzir da se spolne bolesti nazivaju i seksualno prenosivim bolestima, nezaštićeni seks je očigledan i prvi način zaraze. Ipak, postoje ne-seksualni načini prijenosa – što znači da se s njima mogu zaraziti čak i djevice/djevci, piše Gurl. U nastavku je deset neobičnih načina na koji se mogu dobiti spolne bolesti.

1. Igra prstima

Ako ste se mislili da vas riziku spolnih bolesti izlaže samo penetracija, varate se. Naime, već i igre prstima i rukama donose rizik prijenosa HPV virusa. Prijenos je moguć s genitalija na genitalije, ali i s genitalija na ruku.

2. Trljanje

I dok se trljanje smatra sigurnim načinom zaštite od trudnoće, to ne vrijedi i za spolne bolesti. Iako virus herpesa ne može proći kroz odjeću, ako ste oboje goli i trljate se te je jedan od partnera zaražen, svakako možete dobiti herpes.

3. Balzam za usne

Postoje dvije vrste herpesa – oralni i genitalni, a oba tipa se prenose kontaktom. Ako koristite labelo od nekog tko ima oralni herpes, i vi ga možete dobiti. A ako je pak netko koristio balzam nakon oralnog seksa, na taj način vam može prenijeti i virus genitalnog herpesa.

4. Tetovaža ili piercing

Vijest o tome da se spolne bolesti mogu prenijeti i korištenjem igli za tetovaže ili piercing nikog ne bi trebala iznenaditi, ističu stručnjaci. Mogućnost zaraze je velika – od hepatitisa do HIV-a, a najvažnije je na takve zahvate ići na sigurno i provjereno, čisto mjesto.

5. Depilacija

Kod depilacije genitalnog područja dolazi do rizika od zaraze spolno prenosivim bolestima ako kozmetičar koristi isti štapić za vađenje voska, može doći do kontakta s “tuđim virusom” koji lako ulazi u organizam kroz sitne ranice koje na koži mogu nastati uslijed depilacije.

6. I s kondomom

Iako je ovdje tehnički riječ o seksu, ipak je zaštićeni – pa većina ljudi misli kako se ne može zaraziti. Tehnički, prezervativ smanjuje rizik prijenosa klamidije, gonoreje i sličnih bolesti, no rizik prijenosa HPV-a uz kondom još uvijek ostaje. Najučinkovitija prevencija ovog virusa jest cijepljenje protiv HPV-a, o kojem više možeš pročitati ovdje.

7. Preko WC školjke

Iako zvuči kao tipična bajka koju prodaju preljubnici, zaraze preko WC školjke je doista moguća. Šanse za to su ipak minimalne pa nemojte vjerovati svemu što čujete, osim ako je riječ o stidnim ušima – one se na taj način mogu lako prenijeti, ističu stručnjaci.

8. Sa žiletima

Poput igli koje se koriste za tetovaže i piercing, žileti za brijanje genitalija također nose rizik prijenosa spolnih bolesti. Zbog toga nikad ne treba koristiti tuđe britvice.

9. Solarij

Osim činjenice da mogu uzrokovati rak, solariji nose rizik i prijenosa gljivica te spolnih bolesti – čak i ako u njima nosite donje rublje. Sve što treba napraviti je pokupiti virus ili bakteriju na prste te potom sami sebe zaraziti prstima. Zbog toga, ako ih već morate koristiti, dobro dezinficirajte solarij.

10. Vlažni ručnici

Ručnicima se brišu i genitalije, a vlaga u njima omogućava razmnožavanje bakterija pa i prijenos na ljude koji ih naknadno koriste. Najveći je rizik od zaraze mikrobom trichomonas vaginalis.

Izvor: www.express.hr, 28.05.2017.

Facebook Comments