Informiraj se i na vrijeme spriječi rak!

Informiraj se i na vrijeme spriječi rak!

by Urednik, 12. prosinca 2017.

Jedna od predrasuda o HPV-u je da ga imaju samo spolno aktivne osobe. Međutim, HPV je pronađen i kod djevica, a genitalni kondilomi opisani su i kod djece. Znači da bi netko imao HPV nije neophodno da bude spolno aktivan, budući da se virus nalazi u koži anogenitalne regije. Kako bi zaštitila svoje zdravlje bitno je da znaš kako se sve HPV prenosi.

 • Virus HPV-a prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom.
 • Tri glavna načina prijenosa HPV-a su seksualnim odnosom, u što spada vaginalni, analni i oralni kontakt sa zaraženom osobom.
 • Rano stupanje u intimne odnose i često mijenjanje seksualnih partnera predstavlja povećani rizik od obolijevanja.

Saznaj kako se možeš zaštititi od HPV-a!

 • Istraživanje je pokazalo da sa svakim novim seksualnim partnerom mogućnost zaraze raste za 15%.
 • Jedini način prijenosa HPV-a s roditelja na dijete je infekcija prilikom poroda s majke na novorođenče.
 • Virus HPV-a može preživjeti u povoljnim uvjetima, u izlučevinama i na sobnoj temperaturi, iako je to malo vjerojatan način prijenosa.
 • Iako većina zaraženih HPV-om ne razvije nikakve simptome bolesti, može uzrokovati širenje infekcije.

I muškarci mogu oboljeti od posljedica infekcije HPV-om!

HPV se ne prenosi:

 • Preko WC školjki – HPV ne može dugo preživjeti izvan tijela domaćina pa je zaraza putem WC-a nemoguća.
 • Na javnim kupalištima – HPV se prenosi direktnim kontaktom s kožom i sluznicom zaraženog te se kupanjem u bazenu ne može prenijeti.
 • Zbog loše osobne higijene – HPV živi unutar epitelnih stanica, a ne na površini kože i zato osobna higijena ne utječe na dobivanje i širenje infekcije.
 • Držanjem za ruke – HPV može uzrokovati bradavice na rukama koje su izrazito zarazne, ali se bradavice s ruku ne mogu prenijeti na genitalno područje i obrnuto. Genitalna HPV infekcija prenosi se isključivo spolnim kontaktom.
 • Genetskim nasljeđem – HPV se ne može prenijeti genetski, jedini način prijenosa HPV-a s roditelja na dijete je infekcija prilikom poroda s majke na novorođenče.

Informiraj se i spriječi rak uzrokovan HPV-om!

Kako pomoći spriječiti bolesti povezane s HPVom

Postoje načini na koje i muškarci i žene mogu pridonijeti vlastitoj zaštiti od bolesti koje uzrokuje HPV.

Cijepljenje – Cjepiva protiv HPV‑a mogu zaštititi i muškarce i žene od raka i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Cijepljenje protiv HPV‑a dostupno je u Republici Hrvatskoj kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV‑a kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV‑om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58.

Probir na rak vrata maternice – Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa žene se poziva na preventivni ginekološki pregled koji uključuje PAPA test svake tri godine. Cilj tog organiziranog probira je uključiti što više žena u rano otkrivanje raka vrata maternice, smanjiti učestalost invazivnog raka vrata maternice za 60% i smanjiti smrtnost zbog raka vrata maternice za 80%.

Korištenje prezervativa (za spolno aktivne osobe) – Ako se koriste svaki puta i na pravilan način, prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije HPV‑om. Međutim, HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom, što znači da oni ne pružaju potpunu zaštitu od HPV‑a.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr, 11.12.2017.

Facebook Comments