Manda Janjić: Moju borbu s ovom bolešću danas ne mora prolaziti nijedna žena

Manda Janjić: Moju borbu s ovom bolešću danas ne mora prolaziti nijedna žena

by Urednik, 14. prosinca 2017.

Manda Janjić, snažna žena koja se bori s rakom vrata maternice, s vlastitim životnim primjerom želi pobuditi promišljanje o prevenciji raka koje može izazvati HPV. Kaže kako je njena misija ‘prosvjećivati i dati savjet ili preporuku roditeljima kako se njihovoj djeci ne bi dogodila moja priča’.

Prošli ste iskustvo raka vrata maternice. Možete li ukratko opisati kako ste saznali za njega i koliko je ova činjenica promijenila vaš život? Jeste li išli redovito na PAPA test prije nego ste saznali da ste oboljeli? 

Liječim se od raka vrata maternice, koji mi je otkriven na rutinskom kontrolnom ginekološkom pregledu nakon čega je uslijedila moja borba za život. Redovito sam se kontrolirala i nalazi su do tada uvijek bili uredni bez ikakvih pokazatelja koji bi upućivali na ovu dramatičnu dijagnozu. Apsolutno nikakvih simptoma nisam imala koji bi me zabrinuli i uputili liječniku. Bolest se razvijala, mimo spoznaje da je tu, podmuklo, onako kako HPV djeluje.. i onda napada najjače kad je organizam najslabiji.

Od lošeg nalaza PAPA testa do potvrde dijagnoze prošla sam gomilu pretraga i zahvata, zahtjevnih i iscrpljujućih, a najgore od svega je bilo iščekivanje rezultata istih. Život mi se doslovno, sa samom spoznajom o dijagnozi, okrenuo naglavačke. Isprva sam bila neutješna, ali sam znala da sad moram stisnuti zube i izgurati apsolutno sve, kako bi ozdravila i dalje živjela.

Osmijeh moje djece pomogao mi je kroz terapiju

Koliko su vam prijatelji i obitelj pomogli prebroditi terapiju i simptome karcinoma? 

Okolina je imala puno razumijevanja za moje zdravstveno stanje, ponajprije moja obitelj, otac, majka, sestra i djeca. Od partnera nisam imala podršku, dapače, osuđivao me, danas više nisam u braku. Prijatelji su uvijek bili moja podrška, pa čak su i radni kolege stajali uz mene i bodrili me na putu ka ozdravljenju. Činjenica je da sam najteže i najgore dane zračenja i kemoterapije prolazila sama, ali s nadom i vjerom da nakon tog strašnog iskustva dolazi na red moj novi početak. Nisam očajavala, bilo mi je jako loše, svako zračenje i kemoterapija bili su kao put za pakao, puno nuspojava, loših osjećaja, čak i straha hoću li sve to izdržati. I jesam – izdržala sam, samo zbog  jedne stvari, a to je osmijeh moje djece.

Jeste li se obratili za stručnu psihološku pomoć, u udruzi ili van nje? 

Strahote same dijagnoze, velika i teška operacija, pa nakon toga sav postupak daljnjih terapijskih zahvata, kemoterapija i zračenja izuzetno iscrpljuju na svakom području. Da bi se što lakše nosila sa svim novonastalim situacijama potražila sam savjete i pomoć u Udruzi SVE za NJU, tamo i danas imam prekrasnu terapeutkinju, sastanke na tjednoj bazi, individualni pristup i vrhunski tretman cijelog stručnog tima Udruge.

Mislite li da je pitanje spolnog zdravlja i dalje stigmatizirano u Hrvatskoj? Ako da, što mislite da bi moglo pomoći rješavanju tog problema?

Stigmatiziranje spolnog zdravlja je sveprisutno u našem društvu. Kao, to se nas ne tiče. Loša poruka mladima dolazi iz svijeta raznih medija, interneta, sadržaji koji su im dostupni dovode do niza problema u ponašanju općenito, a posebno po pitanju brige o zdravlju i spolnoj odgovornosti. Veliki je broj maloljetničkih trudnoća, spolno prenosivih bolesti, nadmetanje tko može više ili bolje osvajati, danas su djevojčice u odnosu na dječake po tim pitanjima čak i agresivnije.

Sa svojim tinejdžerima razgovaram otvoreno, iskreno, bez tabua o raznim temama, pa i njihovom spolnom zdravlju. Nema srama i straha i mislim da je to jedna od djelotvornijih metoda, bacimo karte na stol i razgovaramo.

Roditeljima se ponekad teško suočiti sa činjenicom da njihovi mali klinci više nisu klinci i da sa svojom djecom u nekom trenutku trebamo razgovarati kao sa odraslom osobom, dati savjet ili ponuditi teme o kojima djeca nevoljko razgovaraju, slušati ih i dati smjernice za odgovorno i zdravo ponašanje, u svakom smislu.

Jeste li prije i za vrijeme svoje borbe s karcinomom imali dovoljno informacija koje su Vas zanimale u vezi prevencije, posljedica i liječenja HPV-a i raka vrata maternice?

Po zanimanju sam medicinska sestra, tijekom redovitog obrazovanja dobila sam informacije o svemu vezanom uz HPV, posljedice infekcije i posljedične dijagnoze. Budući da je prevencija, odnosno cijepljenje počelo desetak godina unazad, meni osobno nije imala smisla, ali bi bila najsretnija da sam se kao tinejdžerica uz podršku roditelja mogla cijepiti i nikada ne oboljeti od ove uistinu strašne dijagnoze.

Danas iskreno zagovaram prevenciju mladih, djevojaka i dječaka, kako više niti jedna žena ili muškarac ne bi obolio od nijednog oblika bolesti uzrokovanih humanim papiloma virusom.

Hrvatska i dalje stigmatizira ovu ozbiljnu bolest

Mislite li da se išta promijenilo po pitanju podizanja svijesti o HPV-u i raku vrata maternice od vremena Vaše borbe s karcinomom do sada u našem društvu?

Predrasude koje su ranije postojale postoje i danas, ništa se nije promijenilo, barem ne nabolje. Neznanje je najveći neprijatelj suzbijanja jedinog karcinoma protiv kojeg postoji provjereno deveterovalentno cjepivo, i dalje je prisutna stigma o uzročniku bolesti koja se niti ne mora dogoditi jer se može prevenirati. Prosvjećivanje i informiranje društva prvi je korak u borbi za podizanje svijesti o HPV-u i njegovom negativnom djelovanju na zdravlje žena i muškaraca. Smatram da na svim razinama društva nije učinjeno dovoljno za kvalitetno informiranje i dizanje svijesti o HPV-u i svim oblicima raka koje ovaj virus može izazvati.

Informirani roditelji prvi su korak u prevenciji

Što mislite o cijepljenju djece protiv HPV-a? 

Informirani roditelji, koji su dobili nedvosmislene informacije, jasne poruke i preporuke cijepili su svoju djecu. Zagovaram cijepljenje djece protiv HPV-a; prevencijom možemo postići smanjenje oboljenja koja virus uzrokuje, poput vrlo teških oblika raka, ali ne smijemo izostaviti brigu o spolnom zdravlju djece, učiti ih moralnim vrijednostima i spolnoj odgovornosti.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr, 13.12.2017.

Facebook Comments