HPV: Virus koji pogađa sve, a možeš ga spriječiti!

HPV: Virus koji pogađa sve, a možeš ga spriječiti!

by Urednik, 24. travnja 2018.

Čula si za o tome, a još uvijek ne znaš o čemu je riječ? Tvoje frendice u školi spominju neko cjepivo, a ti se bojiš igla? Ne brini, objasnit ćemo ti sve… Čitaj dalje.

Iako je najlakše guglati i tako saznati sve što te zanima, ponekad se ipak trebaš obratiti roditeljima i liječniku.

Danas liječnici znaju da je glavni uzročnik u nastanku raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), a u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može se dokazati infekcija HPV-om.

I cure i dečki mogu oboljeti od raka i genitalnih bradavica koje uzrokuje HPV. Kontracepcijske pilule nisu zaštita protiv spolno prenosivih bolesti, a redovita uporaba kondoma smanjit će mogućnost zaraze. Zato uvijek u torbici imaj kondom jer osim spolno prenosivih bolesti štiti i od neželjene trudnoće.

Simptomi spolnih bolesti nisu uvijek vidljivi, a još se teže primijete kod muškaraca. Tako se može dogoditi da zaraženi ne znaju da su zaraženi i ne traže liječničku pomoć, a infekciju šire svim svojim spolnim partnerima.

Osim klasičnim seksom, HPV se može prenijeti i oralnim i analnim, ali i drugim kontaktima ‘kože na kožu’ tijekom spolnog odnosa. Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, a cijepljenje provode nadležni timovi školske medicine.

Za više informacija možeš pitati svog liječnika opće/obiteljske medicine i ginekologije.

Izvor: joomboos.24sata.hr

Facebook Comments