Što je HPV i kako se može spriječiti?

Što je HPV i kako se može spriječiti?

by Urednik, 24. travnja 2018.

Rak vrata maternice nastaje kao posljedica infekcije HPV virusom koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica, nakon čega se one razviju u rak.

Skupinu HPV virusa čini više od 100 tipova virusa, od kojih približno 40 može zaraziti genitalno područje u muškaraca i žena. HPV-om se moguće zaraziti vaginalnim, oralnim ili analnim odnosom s osobom koja je već zaražena tim virusom, ali i kontakom kože o kožu na intimnom području.

Što virus HPV-a može uzrokovati

Većina HPV infekcija povlači se same od sebe unutar dvije godine. Međutim, ponekad je infekcija dugotrajna i može uzrokovati određene vrste raka i druge bolesti poput raka vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika. Također može uzrokovati i genitalne bradavice kod muškaraca i žena.

“Rak grlića maternice je rak koji se može spriječiti i zapravo je tužno da danas, kada imamo besplatno cjepivo protiv HPV-a za dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole, žene umiru od raka maternice”, naglašava Dinka Nakić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Rak vrata maternice se u više od 80 posto slučajeva povezuje s HPV-om tipa 16 i 18, a obično se javlja u srednjoj životnoj dobi.

Dijagnoza i liječenje infekcije HPV-om

PAPA testom se traže promijenjene stanice u sluznici vrata maternice prije nego što se te stanice razviju u predstadij raka ili rak. Druga pretraga je test na HPV kojim se traži virus koji može uzrokovati stanične promjene. Iako ne postoji lijek za sam virus, dostupne su terapije za tegobe koje može prouzrokovati.

Kako prevenirati HPV?

Najvažniji oblik prevencije HPV-a je cijepljenje koje je u Hrvatskoj dostupno kao dio nacionalnog programa, a cilj je pridonijeti zaštiti od određenih bolesti koje uzrokuje HPV tipa 11, 16 i 18. No, procjepljenost je u Hrvatskoj i dalje vrlo niska, i to zato što ljudi nisu dovoljno informirani ovirusu i bolestima koje uzrokuje, a ujedno ih je strah nuspojava na koje nailaze na neprovjerenim internetskim stranicama i izvorima.

Nuspojave HPV cjepiva prate se od 2008. godine te su uglavnom slabe i prolazne. U registru za Javno zdravstvo ne postoje opasne i urgentne nuspojave”, kaže Dinka Nakić.

Cijepljenjem se ne poziva na rizično seksualno ponašanje jer HPV ne nastaje samo tim putem. Također, svaka djevojčica koja se cijepila i dalje mora ići na redovite ginekološke preglede i raditi PAPA test u budućnosti.

Ako se koriste svaki puta i na pravilan način, kondomi mogu smanjiti rizik od infekcije. No, treba računati na to da se virus ne prenosi samo spolno, zato prezervativi ne mogu pridonijeti u potpunoj zaštiti.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr, 25.05.2017.

Facebook Comments