Cjepivo protiv HPV-a smanjuje rizik od smrtnosti od raka vrata maternice

Cjepivo protiv HPV-a smanjuje rizik od smrtnosti od raka vrata maternice

by Urednik, 4. svibnja 2018.

 

Deveterovalentno cjepivo protiv humanog papiloma virusa (9vHPV) indicirano je zbog aktivne imunizacije osoba oba spola protiv premalignih i invazivnih lezija vrata maternice, stidnice, vagine i anusa počevši od navršene devete godine života. Godine 2014. američka Food and Drug Administration (FDA) odobrila je za široku upotrebu deveterovalentno cjepivo protiv visoko-rizičnih (HPV tip 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) i nisko-rizičnih tipova HPV-a (tip 6, 11) koji uzrokuju genitalne bradavice.

Ideja objavljenog istraživanja bila je procijeniti cjeloživotni rizik za obolijevanje od raka vrata maternice, kao i dugotrajnost zaštite cjepiva i to nakon cijepljenja 9vHPV cjepivom i to u vrlo širokoj skupini vakciniranih osoba: djevojčica u dobi od 9 do 12 godina, pa do dobi od 75 godina u hipotetskim uvjetima potpunog odsustva probira na rak vrata maternice.

Istraživači su koristili različite simulacijske i predikcijske modele koji se oslanjaju na podatke o dobno specifičnoj incidenciji i stopi mortaliteta u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Temeljem evaluacije udjela frakcija genotipa istraživači su određivali efikasnost cjepiva, cjeloživotni rizik obolijevanja nakon cijepljenja i procjenjivali dugotrajnost zaštite cjepiva.

Analiza je ukazala da u hipotetski predmnijevanim uvjetima odsutnosti probira na rak vrata maternice 9vHPV cjepivo smanjuje mortalitet od raka vrata maternice čak 7 puta, pa tako rizik od smrtnog ishoda od raka vrata maternice u Velikoj Britaniji iznosi 1/1488, a u Danskoj 1/851, dok se ostatni rizik za obolijevanje od raka procjenjuje na 1/572 u Velikoj Britaniji i 1/238 u Danskoj. Analiza podataka pokazala je kako je, unatoč dugogodišnjim programima probira, tek cijepljenje dovelo do značajnog smanjenja rizika od cjeloživotnog obolijevanja i smrtnosti od raka vrata maternice za 2-4 puta, ovisno o analiziranoj zemlji.

Ovi predikcijski modeli zasigurno olakšavaju i podržavaju individualne odluke ordinarijusa s ciljem prevencije raka vrata maternice.

(Hum Vaccin Immunother 2018; 19:1-23)

Autorica: doc. prim. dr. sc. Ingrid Marton, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije

Izvor: Liječničke novine, br. 168. str. 67

Facebook Comments