Koje još dijelove tijela može zahvatiti spolno prenosiva bolest?

Koje još dijelove tijela može zahvatiti spolno prenosiva bolest?

by Urednik, 7. lipnja 2018.

Kad pomislite na spolne bolesti, prvo što padne na pamet je svrab vagine, bol i slično. No, neke spolne bolesti mogu zaraziti i druge dijelove tijela. Prenose se oralnim ili analnim seksom, ali se mogu dobiti i direktnim dodirom kože o kožu.

Lice

Putem oralnog seksa možete dobiti genitalni herpes na licu.

Analni otvor

Klamidija, gonoreja, sifilis… Sve se ove spolne bolesti mogu prenijeti i unutar analnog otvora. Ovo je područje posebno osjetljivo jer se zbog analnog seksa često mogu pojaviti neke ranice i otvori gdje infekcija lakše prodre. Neke spolne bolesti mogu se dobiti i samo kontaktom kože o kožu, poput genitalnog herpesa ili HPV-a.

Oči

Spolne bolesti koje uzorkuju infekciju oka su herpes, gonoreja, klamisija i sifilis.

Grlo

Spolne infekcije u mekanom, vlažnom dijelu grla, vrlo su česte, čak i češće no što mislite. Klamidiju i gonoreju u grlu ćete dobiti putem oralnog seksa. Nekada možda i nećete znati da ste se zarazili jer je jedan od simptoma bolno grlo…

HPV je još jedna infekcija koja napada grlo, a posljednja istraživanja pokazuju kako je HPV jedan od glavnih uzročnika raka vrata i glave, posebno kod muškaca. Danas je infekciju HPV-om moguće prevenirati, i to cijepljenjem. Ono se preporučuje prije stupanja u prvi spolni odnos, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji, a cijepiti se mogu i djevojčice i dječaci. Više o ovom načinu prevencije pročitajte ovdje.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr, 03.06.2018.

Facebook Comments