HPV se mo┼że dogoditi svima: informiraj se i za┼ítiti svoje zdravlje!

HPV se mo┼że dogoditi svima: informiraj se i za┼ítiti svoje zdravlje!

by Urednik, 19. lipnja 2018.

Rak vrata maternice┬áse u vi┼íe od┬á80 posto slu─Źajeva povezuje s HPV-om tipa 16 i 18, a obi─Źno se javlja u srednjoj ┼żivotnoj dobi.

HPV je jedna od spolno najprenosivijih bolesti kod ┼żena i mu┼íkaraca. Rak vrata maternice, anusa, penisa, stidnice i vagine, bradavice i lezije u gornjim dijelovima di┼ínog sustava bolesti su koje uzrokuje ovaj virus. U ─Źak 99,7 posto slu─Źajeva raka vrata maternice mo┼że se dokazati infekcija HPV-om kojim se ve─ç pri prvim spolnim kontaktom inficira 50 posto ┼żena.┬áNajugro┼żenija skupina┬ásu adolescenti kod kojih taj postotak raste i do 80 posto. Iako se mogu┬ábesplatno cijepiti┬áu osmom razredu ┼íkole, hajka na cjepiva, ─Źini se, ─Źini svoje pa se cijepi tek 10 posto djevojaka i de─Źki te dobi. Vi┼íe o cijepljenju mo┼żete saznati ovdje.

Prenosi se intimnim kontaktom

Skupinu┬áhumanih papiloma virusa (HPV) ─Źini vi┼íe od┬á130 tipova virusa, od kojih pribli┼żno┬á40 mo┼że zaraziti anogenitalno podru─Źje u mu┼íkaraca i ┼żena. Uglavnom se prenosi intimnim kontaktom ko┼że o ko┼żu, a mogu─çe je┬ázaraziti se vaginalnim, oralnim ili analnim odnosom┬ás osobom koja je ve─ç zara┼żena tim virusom. Naravno, ako se ne koristi za┼ítita predvi─Ĺena za to. Ve─çina HPV infekcija, odnosno njih┬á90 posto, povla─Źe se same od sebe unutar dvije godine. No, ponekad infekcije ne prolaze i mogu uzrokovati odre─Ĺene vrste raka i druge┬ábolesti. Svaka osoba koja je imala spolni kontakt s inficiranom osobom tako─Ĺer mo┼że biti inficirana, a time prenijeti virus i na svoje spolne partnere, pritom ni ne slute─çi da je zara┼żena. Ve─çi broj partnera, potencijalno zna─Źi i ve─çi broj zara┼żenih osoba. Saznajte kako se za┼ítititi od HPV-a┬áovdje.

Kod mu┼íkaraca se simptome te┼że primijete

Simptomi spolnih bolesti nisu uvijek vidljivi, a te┼że se primijete kod mu┼íkaraca. Tako se mo┼że dogoditi da zara┼żeni ne znaju da su zara┼żeni i ne tra┼że lije─Źni─Źku pomo─ç, a infekciju ┼íire svim svojim spolnim partnerima. Rak vrata maternice┬áse u vi┼íe od┬á80 posto slu─Źajeva povezuje s HPV-om tipa 16 i 18, a obi─Źno se javlja u srednjoj ┼żivotnoj dobi. Rak vrata maternice nastaje kada su stanice vrata maternice zara┼żene jednim ili vi┼íe visokorizi─Źnih tipova HPV-a (humani papiloma virus) koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica, a one se polako razviju u rak. Od raka vrata maternice godi┼ínje u Hrvatskoj oboli oko 350 ┼żena, njih oko 100 umre i to je tre─çi po u─Źestalosti rak kod ┼żena u dobi 15 do 45 godina.

Cijepljenje smanjuje rizik

Cijepljenje je u Hrvatskoj dostupno kao dio nacionalnog programa, a cilj je pridonijeti za┼ítiti od odre─Ĺenih bolesti koje uzrokuje┬áHPV tipa┬á11, 16 i 18. No, statistike pokazuju da je┬áu Hrvatskoj cijepljeno manje od 10 posto ┼żena dok je u susjednoj Sloveniji postotak 49, a u Australiji ─Źak 70 posto. Nedovoljna informiranost i┬ábezrazlo┼żan strah┬áod nuspojava cijepljenja ─Źini, na┼żalost, svoje.

ÔÇťProtiv HPV infekcije u svijetu i kod nas registrirana su dva cjepiva, ─Źetverovalentno i dvovalentno, kojima su obuhva─çena dva najopasnija onkogena tipa HPV 16 i 18 i dva naj─Źe┼í─ça niskorizi─Źna tipa, 6 i 11 koji su uzro─Źnici genitalnih bradavica. Preporu─Źuje se individualno cijepljenje, ─Źime se smanjuje ┼żivotni rizik od obolijevanja od raka vrata maternice, a preporu─Źuje se djevojkama prije nego ┼íto postanu spolno aktivneÔÇť, napomenula je dr. Anka Dori─ç. U pove─çanom su riziku, objasnila je dr. Dori─ç, mlade djevojke koje ┼żive intenzivno, ─Źesto su na dijetama, izlaze i ostaju budne duboko u no─ç, ─Źe┼í─çe su slabokrvne i anemi─Źne, na hormonalnoj su kontracepciji, preska─Źu obroke, jedu premalo vo─ça i povr─ça, premalo spavaju, u─Źe za ispite i jo┼í uvijek rastu i razvijaju se, ┼íto uzrokuje dodatno tro┼íenje ┼żeljeza, A, B i C vitamina i folne kiseline te cinka, sve to uz puno kofeina, cigareta, a tijekom izlazaka i sve vi┼íe alkohola. Vi┼íe o bolestima koje HPV mo┼że uzrokovati i kako ih sprije─Źiti pro─Źitajte ovdje.

Va┼żna je kontracepcija i briga o spolnom zdravlju

Osim cijepljenja, izuzetno je va┼żna briga o spolnom zdravlju te odgovornost pri spolnim kontaktima. No i da na ovom polju stojimo lo┼íe pokazuju brojke. Podaci jedne ankete pokazali su da ─Źak┬á25,1 posto ispitanika prilikom spolnog odnosa ne koristi nikakvu kontracepciju┬ájer smatraju kako do trudno─çe ne mo┼że do─çi. Jo┼í je poraznija statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja je zabilje┼żila kako ─Źak 40 posto studentica nikada nije bilo kod ginekologa!

Prezervativ je ono ┼íto se mladima preporu─Źuje jer sprje─Źava prijenos spolno prenosivih bolesti, a ┼ítiti i od ne┼żeljene trudno─çe. Mladi su po tom pitanju i odgovorni i neodgovorni. Odgovorni u smislu da koriste za┼ítitu pri prvom spolnom odnosu, me─Ĺutim, neodgovorni jer vrlo rano ulaze u spolne odnose. Ono ┼íto je jo┼í nu┼żno su redoviti ginekolo┼íki pregledi na koje bi trebalo oti─çi svakih ┼íest mjeseci do godinu dana nakon stupanja u odnos ÔÇô upozorila je prim. dr. sc. Marina Kuzman, oditeljica Slu┼żbe za ┼íkolsku i adolescentnu medicinu NZJZ dr. Andrija ┼átampar.

PAPA test dijagnosticira HPV infekciju

Ako se koriste svaki put i na pravilan na─Źin,┬áprezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije. No, treba ra─Źunati na to da se virus ne prenosi samo spolno, zato prezervativi ne mogu pridonijeti u potpunoj za┼ítiti. Pretraga koja mo┼że pomo─çi dijagnosticirati infekciju HPV-om je┬áPAPA test kojim se tra┼że promijenjene stanice u sluznici vrata maternice┬áprije nego ┼íto se te stanice razviju u predstadij raka ili rak. Druga pretraga je┬átest na HPV kojim se tra┼żi virus koji mo┼że uzrokovati stani─Źne promjene. Ne postoji lije─Źenje za sam virus, ali dostupne su terapije za tegobe koje mo┼że prouzrokovati, kao ┼íto su genitalne bradavice, predstadij raka vrata maternice i drugi oblici raka kada se na vrijeme dijagnosticiraju.

Sadr┼żaj donosimo u suradnji s Udrugom SVE za NJU┬á

Izvor: net.hr, 19.06.2018.

Facebook Comments