Danas imamo mogu─çnost prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om

Danas imamo mogu─çnost prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om

by Urednik, 4. srpnja 2018.

Znanstveno istra┼żivanje pokazalo je da je cijepljenje protiv HPV-a dovelo do smanjenja rizika od obolijevanja i smrtnosti od raka vrata maternice za dva do ─Źetiri puta.

Od 14,1 milijun novih slu─Źajeva malignih bolesti koje se svake godine dijagnosticiraju u svijetu njih 680.000, odnosno oko pet posto, uzrokovano je HPV-om. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2035. godine broj malignih bolesti ─çe se popeti na 20 milijuna, a razmjerno tome i onih uzrokovanih HPV-om. Od raka vrata maternice, koji je gotovo u┬á80 posto slu─Źajeva┬áuzrokovan HPV-om, godi┼ínje u svijetu umre 266.000 ┼żena, u Europi njih 24.400, a u Hrvatskoj 120. Ove brojke najbolje govore kako HPV treba shvatiti┬áozbiljno┬ái kako je vrlo pogre┼íno razmi┼íljati da se doga─Ĺa nekome drugom: mo┼że se dogoditi svakome, a ono ┼íto mo┼żemo u─Źiniti je brinuti se o svom spolnom zdravlju i cijepiti se.

Cijepljenje smanjuje rizik dva do ─Źetiri puta

Za HPV infekciju┬áne postoji lijek┬áte kod ve─çine ┼żena infekcija pro─Ĺe sama od sebe. Iako se ne mo┼że izlije─Źiti, mo┼żete smanjiti rizik od genitalne HPV infekcije. Najsigurniji na─Źin za smanjivanje rizika od dobivanja HPV-a je odgovorno spolno pona┼íanje, briga o spolnom zdravlju te cijepljenje.┬áCjepivo protiv HPV-a┬ájedno je od najve─çih dostignu─ça posljednjih desetlje─ça i kao mnoge europske zemlje, i Hrvatska je uvidjela sve njegove prednosti. Znanstveno istra┼żivanje pokazalo je da je cijepljenje protiv HPV-a dovelo do smanjenja rizika od obolijevanja i smrtnosti od raka vrata maternice za dva do ─Źetiri puta. Prikupljeni podaci o u─Źinkovitosti cjepiva protiv HPV-a obuhva─çaju┬á26 studija u kojima je u proteklih osam godina sudjelovalo┬ávi┼íe od 73.000 ┼żena┬ása svih kontinenata. Brojna su istra┼żivanja pokazala i da nema pove─çanog rizika od ozbiljnih nuspojava cjepiva. U┬ágrupi cijepljenih ┼żena i u kontrolnoj grupi taj je rizik iznosio sedam posto. Vi┼íe o cijepljenu protiv HPV-a saznajte┬áovdje.

Više od 10 godina Nacionalnog programa cijepljenja

Od 2007. u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a kojem je cilj pridonijeti za┼ítiti od bolesti povezanih s HPV-om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Cjepiva mogu primiti mu┼íkarci i ┼żene, a za djevojke i mladi─çe osmih razreda osnovnih ┼íkola ono je besplatno.

Mala procijepljenost u Hrvatskoj

Cijepljenje┬áprotiv HPV-a financira 59 zemalja, no ono nije obvezno ni u jednoj dr┼żavi. Najve─çi odaziv na cijepljenje je u Australiji, gdje je procijepljeno 73,1 posto djevoj─Źica i 60 posto dje─Źaka u dobi od 12 do 13 godina. U Europi prednja─Źi ┼ávedska, gdje je procijepljeno 80 posto djevoj─Źica u dobi od 10 do 12 godina, te Danska, gdje je procijepljeno 69,83 posto djevoj─Źica u dobi od 12 godina (te dvije zemlje jo┼í nisu uvrstile cijepljenje dje─Źaka u nacionalni program).

U nas se cijepilo svega 10-ak posto ciljane skupine. Tijekom deset godina provedbe programa cijepljenja u┬áZagrebu┬áje cijepljeno 4495 djevoj─Źica i dje─Źaka osmih razreda osnovne ┼íkole. Pritom nije zabilje┼żena nijedna ozbiljnija nuspojava, osim crvenila na mjestu uboda, a upravo zbog straha od nuspojava roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu. ÔÇťUmoran sam od dokazivanja koliko cjepivo koristi i od borbe s anticjepila─Źkim lobijem. U Hrvatsku sa zaka┼ínjenjem dolaze neke stvari koje su odavno nadvladane u zapadnim zemljama, jer su shvatile da je pitanje prevencije bolesti i cijepljenje na korist cijelog dru┼ítva, i to ne samo na ekonomsku koristÔÇŁ, naglasio je ginekolog Dubravko Lepu┼íi─ç.

Sadr┼żaj donosimo u suradnji s Udrugom SVE za NJU

Izvor: net.hr, 11.10.2017.

Facebook Comments