Kako ispravno pro─Źitati nalaz Papa testa

Kako ispravno pro─Źitati nalaz Papa testa

by Urednik, 30. srpnja 2018.

Papa test je dio rutinskog ginekološkog pregleda. Obrisak spontano odljuštenih stanica vrata maternice, rodnice i sluznice vrata maternice, razmazuje se na stakalce i potom analizira pod mikroskopom u citološkom laboratoriju.

Papa test je bezbolan i lako izvodiv test i zato ga mo┼żemo primijeniti kod velikog broja ┼żena.

┼áto nam poma┼że otkriti Papa test?

Cilj primjene Papa testa je me─Ĺu ┼żenama koje nemaju nikakve simptome, niti okom vidljive promjene, otkriti lezije koje prethode nastanku raka vrata maternice (tzv. premaligne ili preinvazivne lezije) te ih pravovremeno lije─Źiti kako se zlo─çudna bolest ne bi niti razvila. Papa test nam tako─Ĺer omogu─çuje da otkrijemo rak vrata maternice na samom po─Źetku kada je mogu─çe potpuno izlje─Źenje. Osim toga, Papa test pru┼ża informacije i o prisutnosti upale te postojanju nekih spolno prenosivih bolesti.

Treba napomenuti da nam Papa test daje najpreciznije informacije o zbivanjima u stanicama vrata maternice i rodnice. Precizniji je u dijagnosticiranju promjena plo─Źastih, nego ┼żljezdanih stanica vrata maternice. Ponekad mo┼że uputiti na sumnju da se ne┼íto zbiva i u stanicama na preostalom dijelu maternice (tijelu maternice), a rje─Ĺe se u uzorku mogu na─çi i stanice koje potje─Źu iz jajovoda i jajnika…

Izgled Papa testa

Na zaglavlju nalaza ispunjavaju se op─çi podaci o pacijentici (ime i prezime, datum ro─Ĺenja, adresa, telefonski broj).

Potom se ispunjavaju osnovni podaci iz ginekolo┼íke anamneze: broj poro─Ĺaja, datum zadnje menstruacije, trajanje ciklusa, izlo┼żenost hormonima (kontracepcijske pilule, hormonsko nadomjesno lije─Źenje), nalaz prethodnih Papa testova, eventualne ranije ginekolo┼íke operacije te dijagnoza kod trenutnog ginekolo┼íkog pregleda. Sve te informacije poma┼żu citologu da protuma─Źi izgled stanica i postavi citolo┼íku dijagnozu.

Sam nalaz Papa testa mo┼że se podijeliti u dva stupca. Ako je desni stupac potpuno prazan, mo┼żete mirno spavati jer trenutno nema straha od raka vrata maternice.

Lijevi stupac mo┼że biti i gotovo potpuno ispunjen kri┼żi─çima, a da se uglavnom radi o izlje─Źivim stanjima. Naj─Źe┼í─çe se radi o upali rodnice ili samo oslabljenoj obrambenoj snazi sluznice rodnice, ali nalaz mo┼że upu─çivati i na izra┼żeniju upalu te neke spolno prenosive bolesti koje treba kvalitetno izlije─Źiti primjenom antibiotika na usta ili lokalno u rodnicu (vaginalete).

U lijevom stupcu je najva┼żnije da je ozna─Źeno polje – negativno na intraepitelnu ili invazivnu leziju.

Ako je u desnom stupcu ne┼íto ozna─Źeno kri┼żi─çem, najbolje se posavjetovati s nadle┼żnim ginekologom. U desnom stupcu mo┼że biti ozna─Źeno da postoji tek sumnja na premaligne promjene, da su premaligne promjene prisutne ili da se radi o zlo─çudnoj bolesti.

┼áto ozna─Źava CIN?

Premaligne promjene vrata maternice, ┼íire poznate kao CIN-ovi (cervikalne intraepitelne lezije) mogu biti niskog stupnja (CIN I) i visokog stupnja (CIN II i CIN III) – ┼íto zna─Źi niskog i visokog rizika za razvoj raka vrata maternice. Kroz vrijeme se imunolo┼íki sustav organizma mo┼że izboriti da promjene spontano nestanu, mogu stagnirati ili mogu prije─çi u vi┼íi stupanj CIN-a, ili u ono ┼íto svakako nastojimo sprije─Źiti – razvoj “pravog” karcinoma.

Danas je poznato u kojem postotku CIN I, II ili III spontano nestaje, stagnira ili napreduje te koliko je vremena otprilike za to potrebno.

HPV infekcija

Tako─Ĺer je poznato da se razvoj raka vrata maternice povezuje s odre─Ĺenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) koji imaju onkogeni u─Źinak. To je sposobnost nekih virusa da svojim prisustvom u stanici doma─çina izazovu pretvorbu stanice iz normalne u zlo─çudnu.

HR-HPV je prisutan u 99.7 % karcinoma vrata maternice te u oko 92 % CIN III lezija. To ne zna─Źi da ─çe svaka ┼żena koja ima HPV-infekciju, 100 % oboljeti od karcinoma vrata maternice.

Naprotiv, imunolo┼íki sustav ve─çine ┼żena pobijedi HPV infekciju prije nego se razvije CIN lezija. Zato se djevojkama mla─Ĺim od 20 godina ne preporu─Źuje odmah testiranje na HPV jer se o─Źekuje da ─çe HPV infekcija u velikom broju slu─Źajeva spontano nestati.

Kao ┼íto je spomenuto, kod nalaza CIN III i bez testiranja na HPV znamo da je prisutan u visokom postotku te da je citolo┼íka dijagnoza H-SIL-CIN III vrlo pouzdana i da ─çe se patohistolo┼íkom analizom u vi┼íe od 90% slu─Źajeva dijagnoza i potvrditi. Zato ─çe se odmah pristupiti kolposkopiji i ciljanoj biopsiji.

Iz navedenih primjera se mo┼że zaklju─Źiti da nadle┼żni ginekolog mo┼że odabrati izme─Ĺu nekoliko ispravnih opcija koju ─çe od dodatnih pretraga primijeniti kod pojedinog Papa nalaza ovisno o dobi ┼żene, prethodnim Papa nalazima, prethodnim na─Źinima lije─Źenja, jesu li ve─ç ranije ra─Ĺeni neki od testova te je li prisutna trudno─ça.

To mo┼że biti ponavljanje Papa testa za npr. 6 mjeseci, kolposkopija, testiranje na HR-HPV ili biopsija (uzimanje uzorka tkiva za patohistolo┼íku analizu).

Radi se o tome da se kod citologije analiziraju spontano odlju┼ítene stanice, a patohistolo┼íki se tako─Ĺer anliziraju stanice ali u komadi─çu tkiva. Patohistolo┼íka dijagnoza je kona─Źna dijagnoza i na temelju nje se planira daljnje lije─Źenje i pra─çenje.

Papa test nam daje informacije o dvjema vrstama površinskih stanica vrata maternice:

 1. plo─Źastim (engl. squamous)
 2. ┼żljezdanim ( engl. glandular)
  Pojedine skra─çenice govore da li se radi o plo─Źastim ili ┼żljezdanim stanicama vrata maternice te o kojem stupnju promjena se radi.

PLO─îASTE STANICE

 • ASC ÔÇô US (engl. Atypical squamous cells of undetermined significance) ÔÇô zna─Źi da je nalaz na granici izme─Ĺu normalnog i sumnje na L-SIL (CIN I).
 • ASC-H (engl.Atypical squamous cells ÔÇô cannot exclude HSIL) – zna─Źi da postoji sumnja na postojanje H-SIL (CIN II, CIN III), ali nema dovoljno stanica da se sigurno postavi dijagnoza H-SIL.
 • L ÔÇô SIL (engl. Low grade squamous intraepithelial lesion) – promjena niskog rizika za razvoj raka plo─Źastih stanica vrata maternice
 • H-SIL (engl. High grade squamous intraepithelial lesion) – promjena visokog rizika za razvoj raka plo─Źastih stanica vrata maternice

Definitivna dijagnoza CIN I, II ili III se dobiva patohistološkom analizom tkiva uzetog biopsijom.

 • CIN I (engl. Cervical intraepithelial neoplasia Grade I) ili Dysplasia levis – blaga promjena plo─Źastih stanica vrata maternice
 • CIN II (engl. Cervical intraepithelial neoplasia Grade II) ili Dysplasia media ÔÇô umjerena promjena plo─Źastih stanica vrata maternice
 • CIN III (engl. Cervical intraepithelial neoplasia Grade III) obuhva─ça dvije premaligne promjene:

Dysplasia gravis ÔÇô te┼íka premaligna promjena plo─Źastih stanica
Carcinoma in situ ÔÇô plo─Źaste stanice su zlo─çudno promijenjene, ali jo┼í nije prije─Ĺena granica prema “pravom” karcinomu plo─Źastih stanica, potrebno je patohistolo┼íki potvrditi dijagnozu i potom u─Źiniti odgovaraju─çi operativni zahvat

┼ŻLJEZDANE STANICE

Obzirom da se nalaze unutar vrata maternice, odnosno u kanalu koji spaja rodnicu sa tijelom maternice, te┼że ih je dobiti za citolo┼íku analizu i te┼że je precizno dijagnosticirati stupanj promjena te postoje samo dvije citolo┼íke premaligne lezije ÔÇô AGC i AIS.

 • AGC (engl. Atypical Glandular Cells) – ┼żljezdane stanice su promijenjene, potrebna je patohistolo┼íka potvrda dijagnoze
 • AIS (engl. Adenocarcinoma in situ) ÔÇô ┼żljezdane stanice su zlo─çudno promijenjene, ali jo┼í nije prije─Ĺena granica prema “pravom” karcinomu ┼żljezdanih stanica, potrebno je patohistolo┼íki potvrditi dijagnozu i potom u─Źiniti odgovaraju─çi operativni zahvat
  Ako je na Papa testu kri┼żi─çem ozna─Źen Carcinoma planocellulare ili Adenocarcinoma, radi se o zlo─çudnoj bolesti, ali je svejedno potrebna biopsija i patohistolo┼íka potvrda dijagnoze.

Zaklju─Źak:

Papa test je pouzdan, lako izvodiv i bezbolan test i zato pozivam ┼żene da iskoriste privilegiju da redovitim dolascima na Papa test gotovo u potpunosti eliminiraju mogu─çnost oboljenja od raka vrata maternice ili da se on otkrije u samim za─Źecima kada je potpuno izlje─Źiv.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr, 27.07.2018.

HPV je u najve─çem broju slu─Źajeva uzrok raka vrata maternice. No, danas imamo mogu─çnost prevencije infekcije tim virusom, a time i prevencije raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka uzrokovanih HPV-om. Rije─Ź je o cijepljenju protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj besplatno i za dje─Źake i za djevoj─Źice u osmim razredima osnovne ┼íkole.

Facebook Comments