Australija pokazala da se rak vrata maternice može spriječiti

Australija pokazala da se rak vrata maternice može spriječiti

by Urednik, 7. kolovoza 2018.

Australija je na tragu da potpuno eliminira rak vrata maternice, zahvaljujući besplatnom cijepljenju koje se provodi od 2007. godine. Međunarodno udruženje papiloma virusa objavilo je da bi Australija mogla postati prva zemlja kojoj je to uspjelo. Seksualno prenosiva infekcija HPV uzrokuje 99,9 posto karcinoma vrata maternice.

Australska savezna vlada od 2007. godine nudi besplatno cijepljenje djevojčica u dobi od 12 do 13 godina. Djevojkama i mladićima koji su izvan te dobne skupine osigurane su dvije besplatne doze cjepiva. Između 2005. i 2015. postotak žena u Australiji, u dobi od 18 do 24 godine koje su imale HPV pao je sa 22.7 posto na samo 1.1 posto. Stopa imunizacije povećala se još i više od 2015. godine, a razlog je kažu efekt “zaštite stada”.

Većina ženske populacije nema pristup cjepivu

Situacija je loša u zemljama u razvoju, gdje je stopa vrlo visoka. “Dvije trećine ženske populacije nemaju pristupa onome što je Australiji uspjelo”, kaže Joe Tooma, izvršni direktor Australian Cervical Cancer Foundation. “Ne učinimo li nešto to će ostati glavna vrsta raka, ubojica u zemljama u razvoju.”

Propisivanje cijepljenja protiv HPV virusa u školama pokazuje se efikasnim, kaže studija provedena u Butanu. Davanje besplatnog cjepiva čini se kao skupa mjera, ali kako pokazuje australski primjer, cijepljenje bi moglo smanjiti trošak liječenja karcinoma vrata maternice, prenosi Futurism.

Izvor: telegram.hr, 07.03.2018.

Hrvatska je 2017. postala sedma zemlja u svijetu koja je omogućila cijepljenje protiv HPV-a i za dječake i za djevojčice. Cijepljenje je ujedno i besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga timovi školske medicine. Više informacija možeš pronaći OVDJE.

Facebook Comments