Australija pokazala da se rak vrata maternice može spriječiti

Australija pokazala da se rak vrata maternice može spriječiti

by Urednik, 7. kolovoza 2018.

Australija bi uskoto mogla potpuno eliminirati rak vrata maternice, i to zahvaljujući besplatnom cijepljenju protiv HPV-a. Australska savezna vlada od 2007. godine nudi besplatno cijepljenje djevojčica u dobi od 12 do 13 godina, a djevojkama i mladićima koji su izvan te dobne skupine osigurane su dvije besplatne doze cjepiva. Između 2005. i 2015. postotak žena u Australiji u dobi od 18 do 24 godine koje su imale HPV pao je sa 22.7 posto na svega 1.1 posto. Stopa imunizacije povećala se još i više od 2015. godine, a razlog je efekt “zaštite stada”.

Propisivanje cijepljenja protiv HPV virusa u školama pokazalo se vrlo učinkovitim, o čemu svjedoči i studija provedena u Butanu. Davanje besplatnog cjepiva čini se kao skupa mjera, ali kako pokazuje australski primjer, cijepljenje bi moglo smanjiti trošak liječenja raka vrata maternice.

Izvor: telegram.hr, 07.03.2018.

Hrvatska je 2017. postala sedma zemlja u svijetu koja je omogućila cijepljenje protiv HPV-a i za dječake i za djevojčice. Cijepljenje je ujedno i besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga timovi školske medicine.

Facebook Comments