Otvoreno o prevenciji HPV-a među mladima

Otvoreno o prevenciji HPV-a među mladima

by Urednik, 22. kolovoza 2018.

Novo istraživanje otkrilo je da promoviranje cjepiva protiv HPV-a ne vodi većoj seksualnoj aktivnosti tinejdžera niti znači rizičnije spolno ponašanje tinejdžera.

Istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Pediatrics, otkrilo je da ne postoji razlika u seksualnom ponašanju mladih bilo da se cjepivo promiče ili ne. Dapače, potvrđeno je da tinejdžeri imaju jednako seksualno ponašanje i u jednom i u drugom slučaju.

Istraživanjem su se ispitivale skupine tinejdžera koji, s jedne strane, žive u državama u kojima se promiče cjepivo protiv HPV-a i, s druge strane, u onima u kojima se ono ne promiče. Potom su se proučavali rezultate višegodišnjeg istraživanja riskantnog ponašanja kod mladih. Trenutno, u državama u kojima se cjepivo ne promiče, roditelji pokazuju zabrinutost da će ono povećati promiskuitetno ponašanje ili seks bez zaštite kod mladih, unatoč činjenici da cjepivo pruža gotovo stopostotnu zaštitu od čak šest različitih vrsta raka uzrokovanih HPV-om.

HPV je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, povezana s nastankom različitih bolesti, uključujući rak vrata maternice, stidnice, vagine, penisa ili anusa. Osim navedenih vrsta raka, HPV uzrokuje i genitalne bradavice koje nisu smrtonosne, no vrlo su neugodne.

Iako je potvrđeno da cjepivo protiv HPV-a sigurno štiti od virusa i svih navedenih bolesti, manje od pola djevojčica, a još manje dječaka u SAD-u dosad je primilo cjepivo. „Mi, kao društvo, moramo odlučiti koliko želimo zaštititi današnju djecu. O tome je zapravo riječ i stvari su vrlo jednostavne“, rekao je pedijatar i jedan od autora istraživanja, dr. Gary Freed. Osim toga, ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo kako edukacija i razgovor o cijepljenju protiv HPV-a ne utječe na seksualnu aktivnost i ponašanje mladih.

Izvor: miss7mama.24sata.hr, 21.08.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole te ga provode nadležni timovi školske medicine. Vrlo je važno cijepiti oba spola jer su i žene i muškarci u riziku od opasnih bolesti koje uzrokuje ovaj virus.

Facebook Comments