Zašto je važna prevencija HPV-a

Zašto je važna prevencija HPV-a

by Urednik, 10. rujna 2018.

U dobi do 45. godine rak vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u Hrvatskoj, ispred njega su samo rak dojke i štitnjače. U Hrvatskoj imamo veliki broj oboljelih i smrtnost od te vrste karcinoma koji pogađa relativno mladu populaciju. Cijepljenje protiv HPV-a sada se provodi na nacionalnoj razini, budući da se dosad provodilo regionalno i lokalno, u organizaciji pojedinih gradova, općina i županija.

Razmislite! Cijepiti se ili ne?

  • Rak vrata maternice je jedini karcinom koji se u potpunosti može prevenirati!
  • Rak vrata maternice se javlja kod mladih žena

Cijepljenjem možemo spriječiti genitalne bradavice, rak vrata maternice i pretkanceroze vrata maternice, stidnice i rodnice.

Osima raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

Zašto cijepiti i muškarce?

  • I žene i muškarci su izloženi porastu HPV povezanih bolesti i karcinoma.
  • Pojavnost HPV povezanih bolesti je u porastu kod oba spola.
  • Cjepivo ima licencu za uporabu i kod žena i kod muškaraca.

Različiti genotipovi HPV-a

Najznačajniji genotipovi za nastanak dobroćudnih promjena poput šiljatih kondiloma su HPV tipa 6 i HPV tipa 11, koji su odgovorni za nastanak 90% takvih promjena.

Najznačajniji genotipovi za nastanak karcinoma vrata maternice su HPV tipa 16 i HPV tipa 18 koji su odgovorni za nastanak 70% takvih promjena. Napominjemo još jednom, osim raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

Dokazano je da upotrebom cijepiva možemo učinkovito spriječiti nastanak navedenih promjena.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa preporučuje se u osnovnoškolskoj dobi, prije stupanja u spolne odnose, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji.

Unatoč cjepivu, preporučuje se započeti s probirom za rak vrata maternice u 21. godini života i nastaviti do 65.godine života žene, bez obzira jesu li primile cjepivo ili ne.

Naravno, i Papa test je jako važan. To je prva karika koja upozorava da su nastale promjene na stanicama. Papa test ne dijagnosticira tip HPV -a, ali upozorava i skreće pozornost.

U Hrvatskoje je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za dječake i djevojčice u osmom razredu osnovne škole, kada ga provode nadlženi timovi školske medicine. Važno je cijepiti oba spola jer i žene i muškarci u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om.

Izvor: sretna.story.hr, 25.03.2016.

Facebook Comments