Važno je znati: deset pitanja o HPV-u

Važno je znati: deset pitanja o HPV-u

by Urednik, 17. rujna 2018.

HPV je jedna od najraširenijih spolno prenosivih bolesti, ali u Hrvatskoj rijetko tko priča o njoj. Još rjeđe netko zna točne informacije o toj bolesti. Što je HPV zapravo? Kako ga možeš dobiti? Kako se zaštiti? Kako se testirati? To je samo nekoliko pitanja čije odgovore donosimo u ovom članku.

Što je HPV?

HPV je kratica za humani papiloma virus. Još se zna prepoznati kao „virus raka maternice“, ali samo nekoliko vrsta HPV-a su povezani s razvojem raka maternice i ostalih organa.

Kako se HPV prenosi?

HPV se najlakše prenosi tijekom nezaštićenog seksualnog odnosa. Riskantan odnos može biti vaginalni, analni i oralni. Ostali kontakti kože s kožom tijekom seksualnog odnosa također nose rizik prenošenja.

Kako se zaštiti protiv HPV-a?

Postoji cjepivo koje uvelike smanjuje rizik infekcije HPV-a. Za dobitak cjepiva se možeš javiti svom dežurnom doktoru. Osim cjepiva, korištenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu i redovno testiranje izrazito smanjuju rizik da ćeš dobiti HPV, a u slučaj da ga dobiješ, rano detektiranje će pomoći pri uspješnom tretiranju bolesti.

Kako izliječiti HPV?

Mnogi tipovi HPV-a se samo raščiste nakon nekog vremena, bez liječenja. Ali isto tako, neki tipovi mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme poput razvoja raka te neugodnih bradavica po genitalijama i licu. Kada je HPV dijagnosticiran, tvoj ginekolog će najbolje znati kako ga tretirati s obzirom na tip HPV-a kojeg imaš. Najčešće su tu u pitanju neke tablete i češće PAPA testiranje gdje se uzimaju stanice po vratu maternice te se te stanice testiraju i traže se abnormalnosti.

Pa koliko tipova postoji?

Postoji više od 150 tipova, to jest, vrsta humanog papiloma virusa.

Ajme meni. Jesu svi opasni?

Bez brige, većina tipova HPV-a nije opasna i neće prouzročiti infekcije i simptome. Ali čak i oni koji ne uzrokuju simptome, mogu biti opasni. Zato je važno ići na redovne ginekološke preglede i raditi PAPA-test koji će uputiti doktora o mogućnosti postojanja HPV-a.

A koji su simptomi?

Ako se pojave, simptomi su najčešće bradavice na genitalijama i licu, koje se često mrve. Ako po usnicama imaš ranice i krastice koje nikako da prođu, moguće je da su to zapravo simptom HPV-a.

A PAPA-test? Što je to?

PAPA test je ginekološki pregled. Bezbolan je, iako zvuči malo scary. PAPA test je u stvari „struganje“ stanice s vrata maternice – te stanice se testiraju i onda ukazuju ako postoje kakve abnormalnosti.

Što sa seksom? Smijem li se seksati ako imam HPV?

Ako ti je dijagnosticiran HPV i dalje se možeš seksati, uz nekoliko opreza. Moraš se nastaviti redovno testirati za vlastitu sigurnosti i zdravlje, kao i za partnera. Potrebno je reći seksualnom partneru da imaš HPV kako bi se i oni testirali i pazili. Moraš koristiti zaštitu, pri penetraciji, oralnom seksu i pri manualnom seksu (seks rukom i prstima). Kondomi se mogu koristiti za sve te oblike seksa. Za oralni seks je moguće razrezati kondom i njime prekriti usta i/ili spolovilo. Pripazi da je kondom dovoljno čvrst i da prekrije cijelo spolovilo.

Jedino vrijeme kada se ne smiješ seksati kada imaš HPV je dok imaš bradavice. Dok bradavice ne nestanu i koža zacijeli, seksom se izlažeš novim rizicima i bolovima.

Izvor: hopacupa.org

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine.

Facebook Comments