Abeceda spolnih bolesti: AIDS

Informativka

HIV virus uzročnik je sindroma stečene imunodeficijencije. Kod osoba sa HIV infekcijom krvne su pretrage pokazale prisutnost HIV virusa tipa I ili tipa II. Prisutnost HIV virusa ne mora nužno značiti i razvoj AIDS-a jer postoje slučajevi koji nemaju nikakvih simptoma ili imaju samo uvećanje limfnih čvorova. Ono što virus radi jest napada imunološki sustav, osobito limfocite, koji su odgovorni za obranu organizma od infekcija i tumora.

AIDS

AIDS je zarazna bolest za koju trenutno ne postoji lijek. Jedino što je moguće u slučaju AIDS-a jest usporavanje procesa oštećenja imunološkog sustava.

AIDS se prenosi krvlju, spolnim putem ili s majke na dijete. Više o načinima prenošenja pročitajte ovdje.

Vrlo je važno naglasiti da se virus HIV-a se ne prenosi putem znoja, pljuvačke, suza ili urina. Također, zaraziti se ne može upotrebom zajedničkih ručnika, posteljine ili toaleta sa zaraženom osobom.

SIMPTOMI

U velikom broju slučajeva, osoba zaražena HIV-om može biti bez ikakvih smetnji kroz duži vremenski period. U tim slučajevima samo se laboratorijskim pretragama može otkriti prisutnost infekcije.

Primarna infekcija često prolazi asimptomatski ili se manifestira nespecifičnom slikom koja se javlja od 1. do 12. tjedna od infekcije. U nekim slučajevima mogu se pojaviti temperatura, znojenje, slabost, bolovi u mišićima i kostima, anoreksija, mučnina, proljev, grlobolja i limfadenopatija.

LIJEČENJE

Liječenje se može podijeliti na liječenje HIV infekcije protuvirusnim lijekovima i liječenje oportunističkih infekcija i neoplazija. Liječenje HIV infekcije i AIDS-a nije jednostavno. Dnevni režim uzimanja lijekova može biti kompliciran i zahtjevati puno vremena, no nužno je pridržavati se točnih uputa liječnika. U nekim slučajevima, lijekovi ne djeluju kao posljedica razvoja otpornosti HIV-1, koji može mutirati u oblike na koje lijekovi ne djeluju.

PREVENCIJA

Za HIV infekciju ne postoji cjepivo, a jedini način za prevenciju bolesti jest izbjegavanje rizičnih oblika ponašanja. Prilikom svakog seksualnog odnosa nužno je koristiti kondom te ne koristiti intravenske droge i igle drugih korisnika.

Izvor: www.mojezdravlje.net