Četiri spolne bolesti koje nemaju simptome, a vrlo su opasne

Informativka NoviWeb

Rak uzrokovan HPV-om više se ne mora dogoditi nikome – u Hrvatskoj je dostupna prevencija i za djevojčice i za dječake. 

Ako ste seksualno aktivni, spolne bolesti su realna vjerojatnost. U svijetu se godišnje 600 milijuna ljudi zarazi nekom spolnom bolešću, a 60 posto zaraženih imaju manje od 26. godina.

Važno je znati da kondomi ne štite od svih spolnih bolesti, zato je potrebno redovito se testirati i znati svoj, ali i status partnera. Neke bolesti, poput HIV-a i sifilisa, mogu biti u organizmu prije nešto što se pojave simptomi, no može ih se prema simptomima prepoznati. No, postoje i one koje nemaju simptome. 

HPV 

Ovo je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti i jedna od onih od kojih kondomi ne pružaju potpunu zaštitu. Velika je vjerojatnost da ćete jednom tijekom života dobiti HPV, a moguće je da ga nosite i širite dalje, a da nemate nikakvih fizičkih simptoma.

Učinkovitu zaštitu protiv HPV-a pruža cjepivo protiv HPV-a, koje se preporuča mladima prije stupanja u prvi spolni odnos kada je odgovor imunološkog sustava najbolji. Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za sve djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine.

Klamidija

Najčešća je kod žena mlađih od 25 godina, a poznata je i kao „tiha infekcija“ jer ne mora uvijek imati simptome. Nekada je moguće osjetiti peckanje ili svrab, ali i primijeniti više iscjetka. Simptomi se mogu pojaviti i do nekoliko tjedana nakon seksa sa zaraženom osobom. Vrlo je moguće zamijeniti ove simptome s infekcijom koja nije toliko ozbiljna, ali ako se klamidija ne liječi, moguće je da će uzrokovati neplodnost.

Gonoreja

Najčešća je kod žena mlađih od 25 godina i kod većine se uopće ne javljaju simptomi. Ako se ne dijagnosticira na vrijeme, može uzrokovati druge bolesti, ožiljke i probleme s reproduktivnim organima. Liječi se antibioticima.

Herpes 

Iako kod herpesa uvijek pomislimo na vidljivu ranicu na koži, u 90 posto slučajeva to nije tako. Nekim ljudima baš zbog toga herpes nikad nije dijagnosticiran.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr, 10.07.2018.

U Hrvatskoj se od HPV-a mogu besplatno cijepiti i dječaci i djevojčice, što Hrvatsku svrstava među sedam zemalja u svijetu koje pružaju takvu vrstu prevencije. Cijepljenje protiv HPV-a provode nadležni timovi školske medicine.