Cijepljenje je obavezno i neophodno!

Informativka

Nakon što je troje djece nedavno oboljelo od ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dio roditelja predomislio se pa ipak odlučio cijepiti svoju djecu. No Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija i dalje su dvije hrvatske županije gdje se roditelji najviše protive cijepljenju djece pa je procijepljenost tamo u 2015. godini iznosila 89 posto, odnosno 86 posto, dok je na nacionalnoj razini ona 94 posto. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji tri godine zaredom bilježe jedan od najnižih cjepnih obuhvata u RH pa poduzimaju konkretne korake kako bi roditelje uvjerili da je korist od cijepljenja neusporedivo veća od potencijalnih posljedica te ih privoljeli da poštuju zakonsku obvezu i cijepe djecu.

Nagađanja o autizmu

„Prošle smo godine uveli da je za upis u vrtić uvjet da je dijete cijepljeno svim obveznim cjepivima. Međutim, onda smo čuli da privatni vrtići ne uvjetuju upis djece cijepljenjem. Stoga ćemo sada poslati dopis sanitarnoj inspekciji koja treba djelovati kako bi se jednaki propisi primjenjivali na svu djecu“, kazao nam je dr. Miljenko Ljubić, voditelj Odjela za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Zakonska procedu­ra nalaže da cjepitelj roditelja koji odbija cijepljenje šalje epidemiologu na razgovor, a odbija li rodi­telj i dalje cijepiti dijete, pedijatar ili liječnik obiteljske medicine (cjepitelj) tada slučaj prijavljuje sanitarnoj inspekciji. Ona pokreće sankcije (novčane), no epidemiolog ističe da se ne zalaže za te krajnje korake.

„Ljudi zaboravljaju pozitivne strane cijepljenja jer je bolest gotovo iskorijenjena, zahvaljujući upravo cijepljenju. Čuju samo rasprave o mogućim posljedicama cijepljenja i potpuno neznanstve­na nagađanja o autizmu, što uz nepoznavanje pravih podataka o opasnostima bolesti dovodi do ot­pora cijepljenju“, kaže dr. Ivo Pe­trić, voditelj epidemiološke služ­be u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Zašto se u te dvije županije najvi­še protive obaveznom cijepljenju, nijedan ne zna reći. – Nemam pametan odgovor, jesmo li skloniji senzacionalizmu, podložniji utjecaju, govori dr. Petrić ustvrdivši: „U svakom slučaju mi smo blizu tome, nažalost, da nam se dogodi ono što se dogodilo u Rumunjskoj. Vijest da je u Rumunjskoj umrlo 17-ero djece od posljedica ospica šokirala je javnost proteklih dana. Umrla djeca bila su necijepljena, a među gotovo 3500 oboljele djece u toj zemlji prošle godine mnogima prijeti invalidnost kao posljedica ove agresivne dječje bolesti. Procijepljenost u Rumunjskoj pala je na manje od 80% pa se ondje pokreće inicijativa za uvođenje obaveznog cijepljenja“.

Dr. Bernard Kaić: U 20 godina jedna posljedica

„Moguća posljedica MO-PA- RU cjepiva je lokalno crvenilo, oteklina na mjestu cijepljenja, malaksalost, umor i povišena temperatura. Javlja se u nešto više od 10 posto slučajeva. U 20 godina, koliko sam u HZJZ-u, imali smo jednu prijavu encefalitisa kao posljedicu cjepiva. Zašto je do toga došlo, nije poznato jer nisu poznati biljezi koji bi se mogli ispitati. Rizik za encefalitis od cijepljenja je jedan naprema milijun, dok je rizik encefalitisa kao posljedica obolijevanja od ospica jedan naprema tisuću“, kaže dr. Bernard Kaić. Sljedeće godine moglo bi biti nekih novosti u kalendaru obaveznog cijepljenja. Savjetodavni odbor za cijepljenje predložio je uvođenje obaveze cijepljenja pneumokoknim cjepivom. Naime, svako cijepljeno dijete ima korist od pneumokoknog cjepiva jer je zaštićeno, napominje Kaić, ali tek ako su vrlo visoki cjepni obuhvati imamo efekt na ostatak populacije, zbog smanjenja cirkulacije uzročnika, tj. kolektivnog imuniteta. Pokazalo se da u zemljama koje imaju visoke cjepne obuhvate ima manje pneumokoknih bolesti kod starijih ljudi, ne samo kod djece. Postoji i mogućnost da se ukine BSG, sada obavezno cjepivo koje se daje novorođenčadi u rodilištima.

I religiozni su protiv

Problemi s cijepljenjem u Hrvatskoj počeli su 2009. godine s neobaveznim cjepivom protiv gripe, da bi 2011. počeo padati cjepni obuhvat kod cjepiva MO-PA-RU (protiv ospica, zaušnjaka i rubeole). Prošle je godine u časopisu Psychology, Health & Medicine objavljeno istraživanje grupe hrvatskih sociologa i psihologa Anje Repalust, Sandre Šević, Stanka Rihtara i Aleksandra Štulhofera, koje je pokazalo da bi čak 30 posto roditelja odbilo cijepiti dijete kad bi cijepljenje bilo neobavezno ili bi odbili bar neka od cjepiva za svoje dijete. Gotovo dvaput češće bi učinili mladi roditelji, taj je rizik gotovo 300 posto veći ako je ispitanik sklon alternativnim metodama liječenja, a religioznost donekle pridonosi tom stavu. Ta obilježja govore da je riječ o ispitanicima koji se puno više oslanjaju na informacije dobivne putem interneta, baš kao što i epidemiolozi uvijek objašnjavaju odgovarajući na novinarska pitanja otkud toliki otpor cijepljenju.

„Imam dojam da su na internetu, po društvenim mrežama i forumima znatno više prisutni protivnici cijepljenja i teorije urote, ne znam zašto“, jučer nam je rekao dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Javnozdravstvene službe vjerojatno će morati pojačati kampanje misle li zaustaviti pad cjepnog obuhvata u RH.

„Nema medicinske metode koja ne nosi određene nuspojave, pa tako i cijepljenje, ali one su minorne u odnosu na korist. Znate li da se od običnog acisala može umrijeti? Od najbanalnijeg lijeka koji smo svi pili! Dakle, ni lijekovi ni cjepiva nisu bez ikakvog rizika, no neusporedivo je veća korist od njih“, rekao je prije nekoliko dana ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U zemljama gdje je cijepljenje obavezno obično je i cjepni obuhvat nešto veći – Francuska, Njemačka, Irska i Italija učestalo imaju epidemije ospica jer ne dosežu visoke cjepne obuhvate.

Izvor: Večernji list, 15.03.2017.