Dan mimoza: prevencijom protiv raka vrata maternice

Informativka

I ove je godine u gradovima diljem Hrvatske, uz poruke o važnosti prevencije raka vrata maternice, simboličnom podjelom mimoza obilježen 12. Dan mimoza. Kako je istaknuo prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, 2018. godina prva je u kojoj je zabilježen značajan pad broja žena oboljelih od raka vrata maternice.

Akcijom se nastoji osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske koji su preduvjet sprječavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su edukacija i besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole te srednjoškolce protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Prema podacima o pojavnosti raka maternice kod žena, od održavanja prvog Dana mimoza 2008. godine, oboljelih žena od invazivnog raka vrata maternice svake je godine bilo oko 380. Prema najnovijim podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, danas je taj broj značajno niži – oko 280 žena.

S obzirom da danas postoji mogućnost prevencije HPV-a, glavnog uzročnika raka vrata maternice, više nijedna žena ne bi trebala oboljeti od ove bolesti. Cijepljenje protiv HPV-a predstavlja najučinkovitiju zaštitu od bolesti uzrokovanih HPV-om, među kojima je i rak vrata maternice. Osim cijepljenja, nužni su i preventivni ginekološki pregledi te korištenje zaštite pri spolnom odnosu.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a ove godine i za sve srednjoškolce. Važno je cijepiti i djevojke i mladiće jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om i genitalnih bradavica.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih vrsta raka među ženama između 20. i 49. godine života. Među najvažnijim uzročnicima bolesti jest dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18. Cjepivo protiv HPV-a štiti od navedena dva, ali i drugih sedam genotipova koji mogu dovesti do razvoja raka ili genitalnih bradavica.