Danas imamo mogućnost prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om

HPV šalabahter NoviWeb

Od raka vrata maternice, koji je gotovo u 80 posto slučajeva uzrokovan HPV-om, godišnje u svijetu umre 266.000 žena, u Europi njih 24.400, a u Hrvatskoj 120. Ove brojke najbolje govore kako HPV treba shvatiti ozbiljno i imati na umu da se može dogoditi svakome.

Nažalost, za HPV infekciju ne postoji lijek, no iako se ne može izliječiti, moguće ju je prevenirati. Najučinkovitiji način za smanjivanje rizika od dobivanja HPV-a je odgovorno spolno ponašanje, briga o spolnom zdravlju te cijepljenje.

Znanstvena su istraživanja pokazala da je cijepljenje dovelo do smanjenja rizika od obolijevanja i smrtnosti od raka vrata maternice za dva do četiri puta. Cijepljenje je dostupno i u Hrvatskoj od 2007. godine, otkada se provodi Nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV-om. Za djevojke i mladiće osmih razreda osnovnih škola ono je besplatno.

Cijepljenje nije obvezno ni u jednoj državi, no svuda je preporučeno. U Hrvatskoj se cijepilo svega 10-ak posto ciljane skupine, a pritom nije zabilježena nijedna ozbiljnija nuspojava. No, upravo zbog straha od nuspojava, roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu. “Umoran sam od dokazivanja koliko cjepivo koristi. Pitanje prevencije bolesti i cijepljenje na korist su cijelog društva, i to ne samo na ekonomsku korist”, naglasio je ginekolog Dubravko Lepušić.

Izvor: net.hr, 11.10.2017.