Danas se HPV dovodi u vezu sa čak 6 vrsta raka

HPV šalabahter NoviWeb

Infekcija HPV-om postaje rastući javnozdravstveni problem kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, što su prepoznali stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Makedonije te Bosne i Hercegovine koji su se sastali u Opatiji povodom osnivanja Južnoeuropskog društva za infekcije uzrokovane HPV-om (South-East Europe HPV Forum – SEEHPVF). Riječ je o prvom takvom društvu na ovom području čiji je cilj evaluacija i poboljšanje organizacije postojećeg stanja praćenja, probira, prevencije, cijepljenja te liječenja infekcija uzrokovanih HPV-om.

„Jedina potpuna zaštita od HPV infekcija bila bi, zapravo, apstinencija. Prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije, no ne pružaju potpunu zaštitu“, istaknuo je doc.dr.sc. Joško Zekan, jedan od osnivatelja Društva, te dodao kako je visoku učinkovitost u prevenciji infekcija HPV-om pokazalo cjepivo protiv HPV-a, što su potvrdile brojne provedene kliničke studije.

Danas se HPV dovodi u korelaciju sa čak 6 vrsta raka te je jednako opasan i za žene i za muškarce. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu ključnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV – rak stidnice, rak rodnice, rak anusa, orofaringealni rak te genitalne bradavice. Ipak, stopa odaziva iznimno je niska, osobito ako uzmemo u obzir da je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a dostupno je cjepivo najnovije generacije koje štiti od čak devet opasnih sojeva HPV-a.

Izvor: vecernji.hr, 21. svibnja 2018.