Dobre vijesti o HPV-u: danas možemo spriječiti čak šest vrsta raka

HPV šalabahter

Znate li da neki virusi mogu uzrokovati rak? Dva česta primjera uključuju hepatitis C (koji se povezuje uz rak jetre) te humani papiloma virus (HPV, koji se najčešće povezuje uz rak vrata maternice, no može uzrokovati još pet drugih vrsta raka). Otkriće povezanosti ovih virusa s rakom je iznimno važno jer ako cjepivo može prevenirati ove infekcije, tada može prevenirati i nastanak raka. A postoje dokazi da cjepivo protiv HPV-a čini upravo to.

Što je HPV?

HPV je skupina virusa koji mogu uzrokovati bradavice i nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak grla, anusa, penisa i vrata maternice. HPV se može proširiti kontaktom kože o kožu, uglavnom tijekom spolnog odnosa. U trenutku kada se osoba zarazi, ne mora biti nikakvih simptoma. U nekim slučajevima, problemi počinju tek desetljećima nakon inicijalne zaraze. Infekcija HPV-om prilično je česta: procjenjuje se da je u SAD-u trenutno zaraženo oko 80 milijuna ljudi.

Cjepivo protiv HPV-a

Većina ljudi izložena je HPV-u u nekom trenutku svog života putem spolnih odnosa. Upravo se zato cjepivo preporučuje u tinejdžerskoj dobi, i dječacima i djevojčicama, kako bi ih se zaštitilo prije prvog spolnog odnosa.

Djeluje li cjepivo protiv HPV-a?

Prošle su studije pokazale da je cjepivo protiv HPV-a vrlo učinkovito, sa zaštitom od 97 posto i više za tipove HPV-a pokrivene cjepivom. Procjenjuje se i da bi se visokom stopom procijepljenosti godišnje moglo spriječiti više od 90% slučajeva raka uzrokovanih HPV-om. Istraživanja su već pokazala pad predkancerogenih abnormalnosti u Papa testovima u posljednjih nekoliko godina, kao i smanjenje genitalnih bradavica kod mladih osoba.

Još dobrih vijesti

Nedavna je studija pokazala impresivne rezultate u godinama otkako je cijepljenje protiv HPV-a započelo:

  • Između 2009. i 2015. godine, HPV infekcije među ženama između 18. i 59. godine smanjile su se za 32 posto, a najveći pad (65 posto) zabilježen je u dobnoj skupini 18-26
  • Stopa HPV infekcija pala je čak i među ženama koje nisu cijepljenje: među necijepljenjim ženama u dobi od 18 do 26 godina, učestalost HPV infekcija pala je za 50 posto
  • Stope drugih spolno prenosivih bolesti (poput gonoreje i herpesa) nisu pale tijekom razdoblja istraživanja, što znači da upotreba kondoma i druge promjene u seksualnim navikama nisu vjerojatni uzrok pada stope infekcije HPV-om

Možda izgleda neobično što je broj infekcija HPV-om pao i među necijepljenim ženama. Objašnjenje bi se moglo pronaći u pojmu kolektivnog imuniteta. Kada infekcija postaje manje česta u općoj populaciji, manja je šansa da će se proširiti, odnosno, kada je procijepljenost dovoljno visoka, čak i oni koji nisu cijepljeni bivaju zaštićeni.

Još ima prostora za poboljšanje

Nedavne procjene pokazuju da se protiv HPV-a cijepi svega 60% djece od svih za koje je cjepivo preporučeno, a stope procijepljenosti su puno niže kod dječaka u usporedbi s djevojčicama. Kao i sa svakim novim cjepivom, potrebno je neko vrijeme za šire prihvaćanje, no kako sve više studija pokazuje učinkovitost, a longitudinalne studije potvrđuju sigurnost cjepiva, očekuje se da će stope procijepljenosti rasti. Ako se to dogodi, učinak procijepljenosti na prevenciju raka trebao bi biti sve veći. To uključuje ne samo rak vrata maternice, već i druge oblike raka u žena i muškaraca koje uzrokuje HPV.

Izvor: health.harvard.edu, 11.10.2017.