Dr. Goldthwaite: HPV je bolje spriječiti nego liječiti

HPV šalabahter NoviWeb

Postoji velika vjerojatnost da ćeš u nekom trenutku svog života dobiti HPV, ako ga već nemaš. To ne mora nužno biti razlog za zabrinutost – postoje stotine tipova HPV-a i većina njih je uglavnom bezopasna. Većina ljudi nije niti svjesna da ga imaju jer ako ga i dobiju, on nestane sam od sebe, bez vidljivih simptoma.

Možda ćete pomisliti – ako sam se cijepio/la, nije li to dovoljna zaštita od HPV-a? I jest i nije. Cjepivo pruža zaštitu od nekoliko visokorizičnih tipova HPV-a koji mogu uzrokovati nekoliko vrsta raka ili genitalne bradavice. Postoje i drugi tipovi virusa koji nisu prisutni u cjepivu, no to ne predstavlja razlog za zabrinutost s obzirom da većina preostalih tipova ne uzrokuje tako ozbiljne bolesti.

„Postoji jako puno zabluda o HPV-u koje moramo raskrinkati, ali i naglasiti važnost cijepljenja protiv HPV-a i redovitih ginekoloških pregleda“, ističe liječnica Lisa Goldthwaite.

Jedna od najčešćih zabluda jest da HPV pogađa samo žene, što je pogrešno. HPV ne diskriminira: i muškarci i žene su u jednoj opasnosti od zaraze. Upravo je zbog toga iznimno važno da se i jedni i drugi cijepe protiv HPV-a, i to u mlađoj dobi, prije stupanja u spolne odnose. Idealno bi bilo da dječaci i djevojčice cjepivo prime između 11. i 12. godine, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji.

Liječenje samog HPV-a ne postoji. Većina HPV infekcija povlači se sama od sebe unutar dvije godine, no neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, koje onda ne prolaze tako lako. Upravo je iz tog razloga preventivno djelovanje kroz cijepljenje toliko važno.

Kada bi procijepljenost protiv HPV-a bila dovoljno visoka, oko 30.000 slučajeva raka vrata maternice izbjeglo bi se svake godine – što je veličina jednog nogometnog stadiona. Goldthwaite zaključuje: „Ako imamo mogućnost prevencije HPV-a, to je uvijek bolja opcija od pokušavanja liječenja simptoma kada se zaraza već dogodi“.

Izvor: scopeblog.stanford.edu, 22.05.2018.