Dr. Lepušić: Cjepivo protiv HPV-a štiti od šest vrsta raka

Riječ stručnjaka

Infekcija HPV-om može uzrokovati niz malignih oboljenja, no danas postoji mogućnost prevencije bolesti uzrokovanih ovim virusom. Riječ je o cijepljenju protiv HPV-a, koje je besplatno za srednjoškolce u Hrvatskoj. No, unatoč učinkovitosti i dostupnosti, odaziv je i dalje nizak, upozorio je ginekolog Dubravko Lepušić.

Lepušić napominje kako su svjetonazorski razlozi djelomično odgovorni za to, ali i pokret otpora protiv svih vrsta cijepljenja koji u posljednje vrijeme sve više jača. Dodaje i kako je cijepljenje protiv HPV-a postalo ideološko pitanje nakon što ga se počelo pogrešno povezivati s promiskuitetnim ponašanjem i čestim mijenjanjem partnera među adolescentnom populacijom. Roditelji odbijaju pomisao da bi njihova djeca mogla biti spolno aktivna i ne shvaćaju da je cijepljenje u ranoj dobi zapravo prevencija bolesti od kojih mogu oboljeti kao odrasle osobe.

Cijepljenje protiv HPV-a provodi se u 59 zemalja svijeta, među kojima su i brojne visokorazvijene zemlje poput SAD-a, Kanade, Australije, skandinavskih zemalja i drugih. Lepušić ističe kako je jedna od glavnih prepreka zaštiti mladih od bolesti uzrokovanih HPV-om nedovoljna informiranost koja naposlijetku i dovodi do otpora prema cjepivu.

Što se još može učiniti kako bi se maknula stigma s HPV-a, pročitajte u članku.

Izvor: www.nacional.hr, 1.5.2016.