Dr. Lepušić: ‘Da školarci više znaju, bilo bi manje spolnih bolesti i neželjenih trudnoća’

Riječ stručnjaka

Prosječna dob stupanja u prvi seksualni kontakt u Hrvatskoj sve je niža, a to je, prema riječima uglednog hrvatskog ginekologa Dubravka Lepušića, povezano s većim brojem seksualnih partnera tijekom aktivnog spolnog života i povećanim rizikom od spolno prenosivih bolesti.

Edukacija koja je trebala već biti duboko implementirana u domaće školstvo, ali sustav je, čini se, ponovno negdje zakazao.

Među domaćim ginekolozima i školskim liječnicima postoji konsenzus o tome da su u adolescentskoj populaciji zdravstveni problemi prouzročeni seksualnim aktivnostima danas češći nego prije. Prema rezultatima istraživanja Službe za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti u Zagrebu otprije nekoliko godina, kao glavni problemi spolnog i reproduktivnog zdravlja adolescenata navode se neplanirana trudnoća, pobačaj, osobito ilegalni, kontracepcija, spolno prenosive bolesti te spolno nasilje i iskorištavanje.

Više o spolnom odgoju u školama, važnosti seksualne edukacije mladih i što se po tom pitanju čini u Hrvatskoj, pročitajte u intervjuu.

Izvor: jutarnji.hr, 07.03.2017.