Dr. Lepušić: ‘Danas mlade možemo zaštititi od infekcije HPV-om’

HPV šalabahter Izdvojeno NoviWeb

Za HPV ne postoji lijek. Ako je imunitet jak, onda organizam drži HPV pod kontrolom, no ako dođe do pada imuniteta, to se manifestira promjenama na Papa nalazu.

„Iako ne postoji lijek, postoji prevencija. Najvažniji način prevencije HPV infekcije jest cjepivo protiv HPV-a. Cjepivo nije obvezno, no preporučuje se u svim zemljama”, rekao je dr. Dubravko Lepušić.

Od 2017. godine, cjepivo protiv HPV-a dio je nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a, pa je stoga besplatno za ciljanu populaciju, odnosno, učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.

‘Cijepio sam svoje kćeri protiv HPV-a’

„Cijepio sam svoje kćeri i stojim iza toga da je to apsolutno preporučljivo”, kaže ginekolog. Roditeljima se kaže da postoji mogućnost cijepljenja, odnosno, da ono nije obvezno, no nažalost, većina kaže da ne bi cijepila djecu.

„Hrvatska je sedma država u svijetu koja cijepi dečke. Zašto ih drugdje ne cijepe, ne zato što nije preporučljivo, nego zato što je skupo. Nažalost, odaziv je kod nas još uvijek nizak, prvenstveno zbog neznanja i nedovoljne informiranosti”, tvrdi Lepušić.

Cjepivo protiv HPV-a je sigurno

Stariji adolescenti i mladi do 26. godine se također cijepe jer je vrlo mala vjerojatnost da je netko dobio sve vrste virusa koje postoje u cjepivu. „Čak i ako je netko inficiran s jednom ili dvije vrste virusa HPV-a, još uvijek ima smisla cijepiti se kako bi se pokrili drugi tipovi koja se nalaze u cjepivu”, objašnjava Lepušić.

Cjepivo nema nuspojava, tvrdi ginekolog, eventualno dolazi do uobičajenih poput bola na mjestu uboda injekcije, ili lagano povišene temperature. „Sve ostale nuspojave koje su se događale u svijetu nisu bile vezane uz cjepivo, nego uz drugu bolest koju je dijete taj čas imalo”, kaže Lepušić.

Izvor: www.100posto.hr, 12.03.2017.