Dr. Schweiger Nemanič: Danas možemo spriječiti rak

NoviWeb Riječ stručnjaka

HPV infekcije mogu uzrokovati čak šest vrsta raka, a danas na raspolaganju imamo cjepivo koje ga može spriječiti. Što je uopće HPV i zašto je važno cijepiti se protiv ovog visoko zaraznog virusa pojasnila nam je specijalistica školske medicine iz Slovenije, Janja Schweiger Nemanič, dr.med.

Što je HPV i može li se trajno izliječiti?

Skupinu humanih papilomavirusa (HPV) čini više od 100 tipova virusa, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Ako dobijete infekciju HPV-om, obično se one povlače same od sebe. No, 10 posto ovih infekcija mogu uzrokovati rak. Cjepivo protiv HPV-a je prvo cjepivo koje nije protiv infektivnih bolesti već protiv raka.

Kako spriječiti nastanak infekcije?

Možemo spriječiti infekciju s cijepljenjem djevojčica. U Sloveniji smo  već započeli s cijepljenjem 2007. godine. To je bio program samostalnog financiranja, ali 2009. godine je postao dokaz Ministru zdravlja u Sloveniji plaćenom od Vlade, stoga besplatnom za djevojčice kroz vodstvo pod regulativama Europe koji je započeo cijepljenjem djevojčica od 11 do 12 godina.

Je li niskorizični HPV opasan za zdravlje?

Da, opasan je. Primjerice, genitalne bradavice koje uzrokuje HPV virus su visokozarazne, liječenje je vrlo neugodno, a mogu se i ponoviti. Sama zaraza dovodi i do stigmatizacije, osobito mladih ljudi. Kada je cijepljenje protiv HPV-a počelo u Australiji, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Americi učestalost genitalnih bradavica nakon cijepljenja smanjena je za čak 80 posto.

Kolika je učinkovitost cjepiva protiv HPV-a?

Cjepivo je vrlo učinkovito. Moram naglasiti da smo jako sretni što na raspolaganju imamo najnovije cjepivo Gardasil 9 koje pokriva devet genotipova HPV-a. Istraživanja se i dalje provode, pa vjerujem da ćemo u budućnosti imati još bolja cjepiva, samo im moramo dati vremena. Sjećam se kada je 2005. godine profesor Pervan na konferenciji u Dubrovniku rekao da cjepivo dolazi – i u roku dvije godine smo ga zaista imali. Postigli smo uistinu dobar napredak tijekom ovih godina.

Ako je osoba već zaražena virusom, ima li smisla cijepiti se?

Da, svakako. Postoji devet različitih genotipova, a ne znamo s kojim je osoba zaražena. Dakle, može se cijepiti da se zaštiti od ostalih.

Što mislite o stavu da se cijepljenjem protiv HPV-a potiče neodgovorno spolno ponašanje?

Ne, ne slažem se s tim. U predavanjima koje držimo mladima uvijek napominjemo i da spolne odnose trebaju odgoditi za kasniju dob te da ako su cijepljeni ne znači da ne trebaju ići na redovite ginekološke preglede.

Više o slovenskim iskustvima u cijepljenju protiv HPV-a pročitajte OVDJE.