Dr. Schweiger Nemanič: U Sloveniji, kao i Hrvatskoj, možemo zaštititi svoju djecu od bolesti

NoviWeb Riječ stručnjaka

Cjepivo protiv HPV-a jedino je cjepivo protiv čak šest vrsta raka, a u Hrvatskoj je besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Kakva je situacija u susjednoj Sloveniji, ispričala nam je specijalistica školske medicine, Janja Schweiger Nemanič, dr.med.

Kada je u Sloveniji počelo cijepljenje protiv HPV-a i tko se može cijepiti?

Cjepivo protiv HPV-a u Sloveniji je dostupno od 2007. godine, a od rujna 2016. na raspolaganju imamo Gardasil 9 s kojim sada cijepimo. Od 2009. godine, sve djevojke u dobi od 11 i 12 godina mogu biti besplatno cijepljene, pri čemu je cjepivo preporučeno, nije obavezno.

Svake godine malo mijenjamo svoje smjernice, pa tako djevojke koje su 2009. godine imale 12 godina, sada su na fakultetu i također mogu biti besplatno cijepljene. Sada već imamo generaciju šestog razreda, osmog razreda, prvog razreda srednje škole, trećeg razreda srednje škole i prve godine fakulteta koja se cijepi besplatno.

Dvije regije u Sloveniji su započele s programima cijepljenja koji su financirani od strane lokalnih fondova. Regija Idrija to čini posljednje tri godine, a prošle godine je s programom počela i regija Koruška i moram reći da imaju uistinu visok postotak procijepljenosti – više od 80 posto djevojaka i 50 posto dječaka.

Ljubljana je specifična regija, kao i Zagreb – veliki su gradovi specifični po tom pitanju. Potrebno nam je više vremena da se naviknemo na novo cjepivo, bojimo se, a u početku je postojalo i veliko nepovjerenje od strane samih medicinskih stručnjaka. Ginekolozi su se bojali hoće li cjepivo uistinu djelovati dovoljno dugo, je li zaista dobro za djevojke, no nakon nekoliko godina, nakon medicinski utemeljenih dokaza, stvari su se promijenile.

Kako možemo informirati roditelje o dostupnom cjepivu?

Znam da su kolege u Hrvatskoj promijenili sistem rada školskih liječnika, u Sloveniji radimo po starom sistemu za koji smatram da je vrlo dobar. Riječ je o centrima zdravstvene zajednice kojih je u Sloveniji 58. Ja dolazim iz najvećeg u kojem, između ostalog, imamo i istraživački centar i šest jedinica koje pokrivaju regije Ljubljane u kojima radimo. U tim velikim zdravstvenim centrima imamo liječnike opće prakse, obiteljske liječnike, pedijatre i liječnike školske medicine.

Od cjelokupnog radnog vremena, 30 posto radnog vremena liječnika školske medicine namijenjeno je preventivnoj brizi za zdravlje i liječničkim pregledima, 65 posto vremena je posvećeno tretmanima pacijenata, dok 5 posto našeg radnog vremena čini komunikacija sa školama.

Postoje različiti načini na koje možemo osigurati da su djeca cijepljenja, od liječničkih pregleda pa do posjeta s roditeljima kada su djeca bolesna. Tada nas pitaju što mislimo o HPV-u, je li cjepivo korisno i slično. Držimo i predavanja u školama gdje informiramo roditelje, dajemo im letke i brošure, a predavanja drže liječnici školske medicine i ginekolozi, čime dobivamo dva pogleda na isti problem. Liječnici školske medicine su preventivni liječnici koji daju informaciju kako cijepimo, koje su popratne nuspojave, dok ginekolozi objašnjavaju što se može dogoditi ako se ne cijepite. Na kraju im dijelimo kratke informativne materijale s glavnim informacijama koje moraju znati.

Važno je spomenuti i da nemamo predavanja samo za roditelje djevojčica u 6. razredu, naša su publika svi roditelji. Primjerice, ako roditelj ima dijete u četvrtom razredu, onda će razmišljati ranije da će za  dvije godine imati mogućnost cijepljena.

Predavanja su važna i za djevojke u srednjoj školi, za koje je najbolje da predavanja drže studenti medicine jer su im generacijski bliže. S druge strane, ja držim predavanja za roditelje, što je također važno za njih. Osim toga, na liječničkim pregledima imamo program zdravstvene edukacije s medicinskim sestrama koje onda razgovaraju s djevojkama. Potrebno se prilagoditi publici kojoj se obraćamo.

Možete li reći nešto o procijepljenosti u Sloveniji? Postoje li razlike u procijepljenosti u pojedinim dijelovima?

Procijepljenost je u Sloveniji u početku bila oko 50 posto, sada pada na otprilike 44 posto, a podaci se razlikuju po regijama. Istočni i sjeverni  dijelovi, dakle Koruška, Murska Sobota i Maribor, imaju jako visoku pokrivenost. Ljubljana je među regijama s najnižom procijepljenošću, iako nije najniža, pa moram reći da smo ipak postigli određeni napredak. Razlike među regijama su vidljive, no smatram da smo svake godine sve bolji i da će se takav trend i nastaviti.

Spomenuli ste kako informirate roditelje i djecu o dostupnosti cjepiva. Postoje li u Sloveniji nekakve kampanje za javnost, medije?

Promocije kroz medije, kakvu, primjerice, možemo vidjeti u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u gdje postoje jumbo plakati i tome slično, nemamo. Povremeno organiziramo okrugle stolove i panel rasprave na kojima se onda govori o temama iz ovog područja.

Kakvi su stavovi javnosti, osobito medija, u Sloveniji po pitanju cijepljenja protiv HPV-a?

Mislim da se stvari mijenjaju. Nekada je lobi protiv cijepljenja, ne samo protiv HPV-a, već i drugih cjepiva, bio snažan, ali ove su godine mladi pedijatri počeli puno raditi s anti-lobijem, Ministarstvom zdravlja, javnim institucijama, tako da se stvari ipak mijenjaju.

Više o HPV-u i zašto se važno cijepiti pročitajte u prvom dijelu intervjua OVDJE.