Opasni mitovi o HPV-u koji vas mogu stajati glave

HPV šalabahter NoviWeb

Kada je riječ o HPV-u, neki će svoje neznanje platiti preranom smrću. Iako se infekcija HPV-om može razviti u bilo kojoj dobi, ona je najčešća u adolescentnim i ranim 20-im godinama, što može biti posebno opasno jer virus ima više vremena za izazivanje štete u organizmu. Osim genitalnih bradavica, koje, iako su vrlo neugodne, nisu opasne po život, HPV može uzrokovati i nekoliko vrsta raka od kojih mogu oboljeti i žene i muškarci.

U nastavku donosimo neka od najčešćih pitanja vezanih uz humani papiloma virus:

Štite li kondomi od HPV-a?

Kondomi smanjuju rizik, ali ga ne uklanjaju u potpunosti. Osim seksualnog odnosa, HPV se može širiti i preko kontakta kože na kožu – područja koja ne pokriva kondom mogu biti inficirana virusom.

Treba li muškarce zabrinjavati HPV?

Muškarci imaju jednake šanse zaraziti se HPV-om kao i žene. Budući da se virus prenosi seksualnim putem, može inficirati genitalno područje muškaraca, uključujući kožu na i oko penisa, mošnji i anusa. Oni koji se upuštaju u oralni seks s inficiranim partnerom, mogu dobiti infekciju HPV-a na ustima i grlu.

Pročitajte kako se zaštititi od spolnih infekcija!

Mogu li svi tipovi HPV-a uzrokovati rak?

Postoje više od 100 tipova HPV-a, ali nisu svi spolno prenosivi. Međutim, oko 40 tipova HPV-a je spolno prenosivo. Neki od njih će uzrokovati genitalne bradavice, a neki mogu dovesti do razvoja raka vrata maternice, stidnice, rodnice, anusa, penisa i grla.

HPV cjepivo može izazvati mentalnu retardaciju i druge ozbiljne probleme?

Cjepivo protiv HPV-a u upotrebi je više od 10 godina te je sigurno i provjereno učinkovito. Cijepljenje se preporučuje osobama u predadolescentnoj dobi, odnosno, prije stupanja u spolne odnose kada je odgovor imunološkog sustava najbolji.

Izvor: centarzdravlja.hr, 8.11.2016.