Što treba znati o hormonskoj kontracepciji?

Riječ stručnjaka

Oralna hormonska kontracepcija postoji već gotovo pola stoljeća, a u tom periodu koristilo ju je preko 300 milijuna žena. Upravo zbog dugog vremena korištenja kao i velikog broja žena koje su uzimale ove preparate, oralna hormonska kontracepcija smatra se vjerojatno najispitivanijim preparatom u povijesti medicine. Danas na svijetu ovu metodu kontracepcije koristi oko 100 milijuna žena.

Samo u SAD-u je 44,5 milijuna žena u dobi između 15 i 45 godina u nekom životnom razdoblju primjenjivalo ovu metodu kontracepcije. Oralni kontraceptivi se mnogo koriste i u Europi. Novije studije pokazuju da ih u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj s vrlo visokim stupnjem zadovoljstva uzima oko 22 milijuna žena.

Po stopi korištenja hormonskih oralnih kontaceptiva, Hrvatska je na dnu europske pa i svjetske ljestvice. Daleko ispred nje su ne samo napredne europske države nego i zemlje u tranziciji poput Slovenije i Češke. Ispred su i Maroko i Venezuela, a iza Hrvatske su Bugarska, Rusija i Turska.

Oralna hormonska kontracepcija, kontracepcijska tableta naziv je za preparate sastavljene od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i progesterona) koji se uzimaju na usta i koriste u svrhu sprječavanja začeća. Sintetski oblici ženskih spolnih hormona mijenjaju hormonski ciklus žene tako da sprečavaju ovulaciju i mijenjaju sustav sluznice vrata maternice tako da cervikalna sluz postaje gusta i onemogućava ulazak spermija u maternicu i jajovode. Hormonske pilule su vrlo učinkovite. Za uporabu hormonskih sredstava potrebna je velika motivacija i disciplina.

U slučaju da se primjenjuju redovito i pravilno, djelotvornost kontracepcijskih tableta je viša od 99 posto, ali ne štiti od spolno prenosivih bolesti. U adolescentskoj dobi primjenjuju se u vrlo niskim dozama. Prednosti upotrebe pilula su: smanjeno menstrualno krvarenje i bolovi, pravilni ciklusi, manja pred menstrualna napetost, manje akni, manje anemija, smanjuje nastajanje cista na jajnicima. No, imaju i neke nedostatke. Primjerice, ne smiju ih uzimati dojilje, žene s problemima povišenog krvnog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.

Oralna hormonska kontracepcija kakva se danas koristi sadrži i otprilike pet puta nižu razinu hormona u odnosu na onu prije pedeset godina. Snižavanjem doze hormona kao i poboljšanjem kvalitete progesteronske komponente rizici i nuspojave bitno su smanjeni dok je kontracepcijska i ne kontracepcijska dobrobit ostala očuvana. No spoznaja o štetnim učincima i nuspojavama koja su se povezivala sa preparatima koji su
korišteni do prije 30-ak godina ostala je duboko ukorijenjena u svijest žena, ali nažalost i liječnika. Mitovi i zablude o nekim rizicima oralne hormonske kontracepcije, za koje je znanost čvrsto dokazala da uopće ne postoje, nažalost teško izlaze iz svijesti onih koji su joj neskloni.

Hormoni u kontracepcijskoj tableti sprečavaju na nekoliko načina. Progesteronska sastavnica sprječava lučenje hormona hipotalamusa i hipofize čime se onemogućuje razvoj folikula i ovulacije. Estrogenska sastavnica sprečava razvoj folikula. Osim što onemogućava ovulaciju progesteronska sastavnica zgušnjava sluz vrata maternice čime se sprečava ili znatno smanjuje prolaz spermija prema mjestu oplodnje dakle jajovodima. Hormoni u kontracepcijskim tabletama stanjuju sluznicu maternice čime je čine neprijemčivom za prihvat jajašca. Upravo zbog navedenih mnogostrukih kontracepcijskih mehanizama hormonska oralna kontracepcija smatra se jednom od najučinkovitijih metoda. Svi današnji preparati za oralnu hormonsku kontracepciju u svom sustavu imaju sintetske ženske spolne hormone estrogene i progesterone. Oralna hormonska kontracepcija se ne razliku po vrsti estrogenske sastavnice, ali za razliku prema dozi koja se primjenjuje.

Većina preparata koji se danas koriste sadrže estrogen (etinil estradiol) u dozi od 20, 30 ili 35 mikrograma što je tri do pet puta manja doza od one koja se koristila u prvim kontracepcijskim tabletama i stoga se smatraju nisko doziranim. Međusobno se ne razlikuju u rizicima, ali se mogu razlikovati u podnošenju. Liječnici točno znaju prepoznati koji se simptomi nepodnošenja (poput mučnine, napetosti dojki) vezuju za estrogensku sastavnicu.  Moderni oralni kontraceptivi koji sadrže nove gestagene nemaju navedena  neželjena svojstva. Gestageni izvedeni iz progesterona koji se danas koriste  u sastavu OHK (ciproteron acetat i klormadinon acetat, dienogest) imaju učinak suprotan testosteronu. Zbog toga se ovi preparati mogu koristiti u liječenju akni i pojačane dlakavosti. U novije vrijeme sintetiziran je gestagen – drospirenon.

Autori: doc. dr. Dubravko Lepušić, dr. med.Sandra Radović-Radovčić