HPV je moguće spriječiti: evo što trebaš znati o prevenciji

HPV šalabahter NoviWeb

Humani papiloma virus ili HPV jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti kojom se gotovo svaka spolno aktivna osoba zarazi u nekom trenutku života. Visokorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do razvoja raka, a oboljeti mogu i žene i muškarci.

Dobre vijesti su da za HPV postoji prevencija cijepljenjem. Cjepivo protiv HPV-a vrlo je učinkovito, osobito ako se primijeni u ranoj adolescenciji. U nastavku donosimo nekoliko osnovnih informacija o HPV-u i cjepivu.

Kako se HPV prenosi?

Oko 40 različitih tipova HPV-a se prenosi direktnim kontaktom s inficiranim područjem ili sluznicom tijekom vaginalnog, analnog i oralnog spolnog odnosa. Velik broj spolno aktivnih ljudi bude izložen virusu već u ranim 20-im godinama, što pokazuje da HPV ne predstavlja rizik samo promiskuitetnim osobama nego – svima.

Koliko je ozbiljan rizik od razvoja raka?

Iako se većina HPV infekcija povuče sama od sebe u roku dvije godine, infekcija može biti i dugotrajna, što virusu omogućuje da uzrokuje stanične promjene koje mogu dovesti do nastanka genitalnih bradavica ili razvoja raka. HPV tipa 16 i HPV tipa 18 odgovorni su za većinu slučajeva raka vrata maternice, a drugi tipovi mogu uzrokovati genitalne bradavice te rak rodnice, stidnice, anusa, prenisa te usta i grla.

Koliko je cjepivo učinkovito?

Cjepivo protiv HPV-a je vrlo učinkovito, što su pokazale i brojne znanstvene studije. Najbolji primjer učinkovitosti HPV cjepiva je Australija – australska savezna vlada od 2007. godine nudi besplatno cijepljenje djevojčica u dobi od 12 do 13 godina. Između 2005. i 2015. postotak žena u Australiji, u dobi od 18 do 24 godine koje su imale HPV pao je sa 22.7 posto na samo 1.1 posto.

Tko se treba cijepiti?

Cijepljenje se preporučuje u predadolescentnoj dobi, prije stupanja u spolne odnose, kada je imunološki odgovor organizma najbolji. Cijepiti se trebaju i dječaci i djevojčice jer, suprotno uvriježenom mišljenju, muškarci nisu samo prijenosnici virusa već i sami mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om.

Izvor: nytimes.com, 06.04.2017.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV-om. Cijepljenje je besplatno za sve djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine.