I mladiće je moguće (i potrebno!) zaštititi od HPV-a

HPV šalabahter NoviWeb

Mnogo je razloga zašto je i dječake potrebno cijepiti protiv HPV-a, koji su ranjivi na moguće posljedice koje HPV može prouzrokovati jednako kao i djevojčice. No, o posljedicama koje HPV može ostaviti na muško zdravlje uglavnom ne raspravlja ili se o toj temi govori vrlo rijetko.

Humani papiloma virus ili HPV je virus koji uzrokuje bradavice. Dugo je vremena medicinska zajednica mislila da su bradavice jedina posljedica infekcije HPV-om. Međutim, 1983. godine HPV je otkriven u nekim slučajevima raka vrata maternice. Danas znamo da je većina slučajeva raka vrata maternice uzrokovana upravo HPV-om te da je HPV uzročnik i drugih vrsta raka.

Dok rak vrata maternice ne utječe na muškarce, druge vrste raka uzrokovane HPV-om itekako utječu. HPV uzrokuje do četvrtine slučajeva svih rakova grla te je glavni uzročnik raka penisa i anusa. HPV je ujedno i jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti – više od 80 posto seksualno aktivnih žena i muškaraca došlo je u doticaj s HPV-om barem jednom u životu. Većinom virus nestaje sam od sebe u roku dvije do pet godina i ne uzrokuje nikakve simptome ili eventualno bradavice. Bradavice, bilo na genitalnom području ili drugdje na tijelu, nisu opasne po život, no vrlo su neugodne za osobe koje ih dobiju.

Ipak, kod nekih ljudi infekcija ne prolazi sama od sebe i u tim slučajevima može dovesti do promjena koje vode do predkancerogenih stanja ili razvoja raka. Upravo se to događa s rakom vrata maternice, a iste se promjene mogu dogoditi i na osjetljivoj koži oko usta, penisa ili anusa. Smatra se da je HPV uzročnik čak 25 posto svih slučajeva raka usta i grla.

Što je moguće napraviti kako bi se to spriječili? Nažalost, ako ste seksualno aktivni, vjerojatno ste već bili u doticaju s virusom. Svejedno i dalje postoji rizik ponovne zaraze istim ili nekim drugim tipom virusa, zbog čega su zaštićeni spolni odnosi od iznimne važnosti kako bi ste zaštitili svoje zdravlje.

Najučinkovitiji način zaštite od HPV-a je cijepljenje protiv HPV-a, i to u dobi prije stupanja u spolne odnose, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji. Cjepivo protiv HPV-a je sigurno i dokazano učinkovito brojnim znanstveno utemeljenim studijama te se preporuča i dječacima i djevojčicama budući da su i jedni i drugi u jednakom riziku od razvoja bolesti koje uzrokuje humani papiloma virus.

Izvor: irishexaminer.com, 29.06.2018.

Hvatska je 2017. postala peta zemlja u svijetu u kojoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno i za djevojčice i za dječake u osmim razredima osnovne škole. Cijepljenje provode nadležni timovi školske medicine. Informirajte se o mogućnostima prevencije i spriječite infekciju HPV-om!