I muškarci su u riziku od razvoja bolesti uzrokovanih HPV-om

HPV šalabahter

Samo zato što muškarci ne mogu oboljeti od raka vrata maternice, ne znači da nemaju razloga za brigu kada je riječ o HPV-u. Osobito ako uzmemo u obzir ulogu koju imaju u širenju virusa. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da 25 posto muškaraca nosi tip virusa koji je povezan uz gotovo sve slučajeve raka vrata maternice. Istraživanje u kojem su sudjelovali muškarci u dobi od 18 do 59 godina, a proveli ga znanstvenici s Womack Army Medical Centera, također je pokazalo da:

  • više od 45 posto muškaraca nosi neki od tipova HPV-a
  • više od 15 posto muškaraca koji se mogu cijepiti protiv HPV-a nose barem jedan visokorizični tip HPV-a
  • manje od 11 posto muškaraca koji su kandidati za cijepljenje protiv HPV-a su zapravo cijepljeni

Autori istraživanja napominju da se raširenost HPV infekcije velika među svim dobnim skupinama, no procijepljenost je i dalje niska.

HPV predstavlja opasnost za oba spola

HPV-om se godišnje zarazi oko 14 milijuna Amerikanaca i Amerikanci, navode iz američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC). Većina seksualno aktivnih žena i muškaraca doći će u doticaj s jednom od 150 vrsta virusa HPV-a u nekom trenutku života, a pritom većina toga neće biti ni svjesna. Dva tipa – HPV 16 i HPV 18 – uzrokuju 70 posto slučajeva raka vrata maternice. HPV tipa 6, 11, 31, 33, 45, 52 i 58 također se vezuju uz nastanak raka i/ili genitalnih bradavica.

HPV je također uzrok u velikom broju slučajeva vaginalnog raka, raka stidnice, penisa i anusa te nekih oblika orofaringealnog raka. Prema podacima CDC-a, gotovo 18 tisuća žena i više od 9 tisuća muškaraca svake godine oboli od neke vrste raka povezanih s HPV-om. „Rak uzrokovan HPV-om ne ovisi o spolu. Osim toga, cjepivo pomaže i u sprječavanju nastanka genitalnih bradavica, koje također mogu uzrokovati velike probleme“, navodi John H. Farley, onkolog u Cancer Treatment Centers of America (CTCA).

Podizanje svijesti među dječacima i muškarcima o HPV-u

Istraživanja su pokazala da cjepivo protiv HPV-a može spriječiti nastanak raka vrata maternice i drugih vrsta raka, kao i genitalnih bradavica. Rezultati istraživanja objavljeni u ožujku 2016. godine u medicinskom časopisu Pediatrics pokazali su da je učestalost HPV infekcija među djevojkama između 14 i 19 godina pala s 11.5 posto na 4.3 posto otkako je HPV cjepivo preporučeno za upotrebu 2006. godine. Preporuka CDC-a jest cijepljenje dječaka i djevojčica u dobi od 11 i 12 godina, kada je imunološki odgovor najbolji.

Unatoč preporukama i istraživanjima koja pokazuju sve prednosti cijepljenja protiv HPV-a, stope procijepljenosti su i dalje niske, osobito među dječacima i muškarcima. Svega 14 posto dječaka je primilo preporučenu dozu HPV cjepiva u 2013. godini. Cijepljenje protiv HPV-a za dječake ima višestruke koristi: osim što njih štiti od nekoliko vrsta raka, također smanjuje mogućnost da prenose infekciju svojim partnericama.

Izvor: cancercenter.com, 04.07.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Cjepivo je potrebno za oba spola jer muškarci nisu samo prijenosnici virusa, već i sami mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om.