Imaš HPV i što sad?

HPV šalabahter

Književnica Julijana Matanović i liječnica Anka Dorić udružile su snage kako bi napisale knjigu koja će doprinijeti širenju istinitih informacija i stručnih spoznaja o mogućnostima prevencije i liječenja HPV infekcije. Da bi sve potrebne informacije približile ponajprije mladoj populaciji, stvorile su književno-dokumentarnu priču o jednoj ženskoj sudbini sa svim ključnim pitanjima i odgovorima na temu HPV-a.

Tako je nastala knjiga ‘One misle da smo male’ kojom autorice žele pridonijeti širenju istinitih informacijama o prevenciji i liječenju HPV infekcija. Donosimo nekoliko njih:

  1. Oko 40-ak HPV tipova povezuje se s nastankom genitalnih infekcija u žena i muškaraca, a neki od njih mogu uzrokovati i razvoj šest vrsta raka te genitalne bradavice.
  2. HPV virusima uzrokovane CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) promjene u žena moguće je na vrijeme otkriti probirnim citološkim testiranjem, Papa testom, a virus dokazati HPV-DNK testom kojim se može dijagnosticirati jesu li zarazu uzrokovali HPV virusi visokog ili niskog rizika.
  3. HPv se prenosi kontaktom s inficiranim dijelovima kože i sluznice spolnih organa seksualnih partnera. Kondom nije dovoljno pouzdano sredstvo zaštite protiv HPV infekcija.
  4. Protiv HPV infekcije postoji cjepivo koje štiti od onih genotipova HPV-a koji uzrokuju neke vrste raka i genitalne bradavice.
  5. Lijek protiv same HPV infekcije ne postoji, zbog čega je vrlo važna prevencija.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr, 16.12.2010.