Infekcija HPV-om ne diskriminira: muškarci također u opasnosti od zaraze

HPV šalabahter

HPV je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija koja uglavnom ne pokazuje nikakve simptome, što je čini još opasnijom. HPV može biti uzročnik raka grla, anusa, penisa, grlića maternice, stidnice i vagine te može prouzročiti bradavice i lezije u gornjim dijelovima dišnog sustava.

Veći broj HPV infekcija među muškarcima mogao bi biti objašnjenje za sve češću pojavu raka grla kod muškaraca nego raka vrata maternice kod žena. Cjepivo protiv HPV-a namijenjeno je i za djevojčice i za dječake, čime bi se potencijalan porast broja raka koji se povezuju s HPV-om u budućnosti mogao smanjiti.

Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se prije stupanja u spolne odnose i prvog kontakta s virusom, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji.

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je visokorizični HPV 16 uzročnik oralnih infekcija kod 7,3 posto muškaraca i 1,4 posto žena. Kod istospolnih partnera tipom 16 je zaraženo 12,7 posto muškaraca i 3,4 posto žena. Gotovo 20 posto muškaraca s genitalnim HPV-om bilo je zaraženo i oralnim HPV-om, u odnosu na samo četiri posto muškaraca koji nisu imali genitalni HPV.

Nažalost, ne postoji lijek za HPV, zbog čega cijepljenje ima još veću važnost kao bitan oblik prevencije čak šest vrsta raka koje ovaj virus može uzrokovati.

Izvor: novilist.hr, 17.10.2017.