Informirajte se na vrijeme i zaštitite svoju djecu od HPV-a

HPV šalabahter

Svaki roditelj želi samo najbolje svojoj djeci, osobito kada se radi o njihovom zdravlju. Spolno zdravlje još uvijek često predstavlja tabu temu u razgovoru između roditelja i djece, no tako ne bi trebalo biti jer briga o spolnom zdravlju danas znači zdrav i sretan život u budućosti.

Spolne bolesti među mladima nisu rijetkost, što osobito vrijedi za jednu od najraširenijih spolno prenosivih infekcija uopće – HPV. Humani papiloma virus ili HPV najčešći je spolno prenosivi virus u populaciji od 15. do 24. godine, a istraživanja pokazuju da će se gotovo svaka spolno aktivna osoba njime zaraziti u nekom trenutku života. HPV uzrokuje genitalne bradavice, a ako se infekcija ne liječi, može dovesti i do razvoja šest vrsta raka i kod žena i kod muškaraca.

Srećom, danas postoji mogućnost prevencije infekcije ovim virusom, i to cijepljenjem. Cjepivo protiv HPV-a dokazano umanjuje vjerojatnost infekcije i obolijevanja od raka te predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih dostignuća modernog doba.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, koji predstavljaju ciljnu populaciju jer cjepivo najbolje djeluje kada se primijeni prije stupanja u spolne odnose i prvog kontakta s virusom.

Roditelji sve informacije o cijepljenju protiv HPV-a i mogućnostima prevencije bolesti uzrokovanih tim virusom mogu dobiti iz provjerenih izvora – liječnika školske medicine – i to na edukativnim sastancima koji se organiziraju u osnovnim školama diljem Hrvatske. Vrlo je važno odazvati se sastancima i poslušati stručnjake kako bi mogli donijeti informiranu odluku od zdravlju svoje djece.

Što o cijepljenju protiv HPV-a savjetuju stručnjaci, pročitajte u OVOM ČLANKU.

Izvor: super1.net.hr, 29.10.2018.