Informirajte se na vrijeme i zaštitite svoju djecu od HPV-a

HPV šalabahter Izdvojeno NoviWeb

Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti kojom se gotovo svaki spolno aktivni muškarac ili žena zaraze u nekom trenutku života. Infekcija je najčešća među mladima u tinejdžerskoj dobi ili ranim dvadesetim godinama, no posljedice infekcije vidljive su tek u kasnijoj životnoj dobi. HPV može uzrokovati nekoliko različitih vrsta raka, među kojima su rak vrata maternice, rak vagine, penisa, anusa i grla.

Prema podacima American Cancer Societyja, infekcije uzrokovane ovim virusom zaslužne su za više od 30 tisuća slučajeva raka u SAD-u, od čega je njih 28 tisuća moglo biti spriječeno na jednostavan način – cijepljenjem.

Upravo je to razlog zašto bi roditelji trebali cijepiti svoju djecu protiv HPV-a na vrijeme.

Cijepljenje protiv HPV-a kao oblik prevencije

Iako se u velikom broju slučajeva infekcija povuče sama od sebe i ne uzrokuje probleme, to, nažalost, nije uvijek slučaj. Također, HPV uglavnom ne pokazuje nikakve simptome zbog čega ga je teško dijagnosticirati na vrijeme.

Cijepljenje protiv HPV-a se preporučuje prije samog kontakta s virusom, odnosno, prije stupanja u spolne odnose, u predadolescentnoj dobi. Tada je i imunološki odgovor organizma na cjepivo najbolji.

HPV cjepivo je dokazano sigurno i učinkovito, a najvažnije od svega jest to što predstavlja najbolju moguću prevenciju čak šest vrsta raka.

Ne odgađajte cijepljenje ako je vaše dijete u primjerenoj dobi – informirajte se kod svog liječnika i zaštitite svoju djecu od bolesti uzrokovanih HPV-om.

Izvor: dailyherald.com, 11.08.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole te je vrlo važno cijepiti i dječake i djevojčice jer su i jedni i drug u opasnosti od brojnih bolesti uzrokovanih HPV-om u odrasloj dobi.