Istraživanje: svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati 6 vrsta raka

HPV šalabahter

U Hrvatskoj je već 11 godina dostupna učinkovita prevencija bolesti koje nastaju kao posljedica HPV infekcije. Nažalost, odaziv na cijepljenje je i dalje nizak, a jedan od ključnih razloga je i nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu protiv raka.

Pokazali su to rezultati novog istraživanja koje je provela agencija Ipsos u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo i Povjerenstvom za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti.

Kako je na predstavljanju rezultata istraživanja rekla akademkinja Mirna Šitum, svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Bitno je napomenuti da je ovdje riječ o jedinom cjepivu protiv raka na svijetu.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč istaknuo je da su rezultati istraživanja kvalitetna smjernica i bitan pokazatelj nužnosti za dodatnom edukacijom roditelja o dostupnim mogućnostima prevencije. Grad Zagreb već 11 godina sudjeluje u organizaciji roditeljskih sastanaka na kojima roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima zaštite spolnog zdravlja svoje djece, a sastanci se održavaju i u drugim osnovnim školama diljem zemlje.

Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporučljiva je radi smanjenja rizika od HPV infekcija i štetnih posljedica HPV infekcije, primarno šest vrsta raka koje mogu nastati kao posljedica neliječene infekcije. Ove je godine cijepljenje besplatno za sve dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole, ali i za djevojke i mladiće u prvom razredu srednje škole, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do 1. srpnja.

Važnu ulogu u podizanju svijesti o mogućnosti prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om imaju i javnozdravstvene kampanje, kojima je cilj privući pozornost javnosti te upozoriti na opasne posljedice HPV infekcije. Jednu je od takvih kampanja nedavno pokrenula i Hrvatska liga protiv raka kako bi dodatno potaknula roditelje na informiranje o posljedicama HPV infekcije, kao i dostupnoj prevenciji za dječake i djevojčice u našim školama.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr, 6.12.2018.