Kako ispravno pročitati nalaz Papa testa

Informativka

Papa test je dio rutinskog ginekološkog pregleda. Obrisak spontano odljuštenih stanica vrata maternice, rodnice i sluznice vrata maternice, razmazuje se na stakalce i potom analizira pod mikroskopom u citološkom laboratoriju. Papa test je bezbolan i lako izvodiv test i zato ga možemo primijeniti kod velikog broja žena.

Što nam pomaže otkriti Papa test?

Cilj primjene Papa testa je među ženama koje nemaju nikakve simptome, niti okom vidljive promjene, otkriti lezije koje prethode nastanku raka vrata maternice te ih pravovremeno liječiti kako se zloćudna bolest ne bi niti razvila. Papa test nam također omogućuje da otkrijemo rak vrata maternice na samom početku kada je moguće potpuno izlječenje. Osim toga, Papa test pruža informacije i o prisutnosti upale te postojanju nekih spolno prenosivih bolesti.

Što označava CIN?

Premaligne promjene vrata maternice, šire poznate kao CIN-ovi (cervikalne intraepitelne lezije) mogu biti niskog stupnja (CIN I) i visokog stupnja (CIN II i CIN III) – što znači niskog i visokog rizika za razvoj raka vrata maternice. Kroz vrijeme se imunološki sustav organizma može izboriti da promjene spontano nestanu, mogu stagnirati ili mogu prijeći u viši stupanj CIN-a, ili u ono što svakako nastojimo spriječiti – razvoj “pravog” karcinoma.

Danas je poznato u kojem postotku CIN I, II ili III spontano nestaje, stagnira ili napreduje te koliko je vremena otprilike za to potrebno.

HPV infekcija

Također je poznato da se razvoj raka vrata maternice povezuje s određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) koji imaju onkogeni učinak. To je sposobnost nekih virusa da svojim prisustvom u stanici domaćina izazovu pretvorbu stanice iz normalne u zloćudnu.

HR-HPV je prisutan u 99.7 % karcinoma vrata maternice te u oko 92 % CIN III lezija. To ne znači da će svaka žena koja ima HPV-infekciju, 100 % oboljeti od karcinoma vrata maternice. Naprotiv, imunološki sustav većine žena pobijedi HPV infekciju prije nego se razvije CIN lezija. Zato se djevojkama mlađim od 20 godina ne preporučuje odmah testiranje na HPV jer se očekuje da će HPV infekcija u velikom broju slučajeva spontano nestati.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr, 27.07.2018.

Danas imamo mogućnost prevencije infekcije HPV-om, a time i prevencije raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka uzrokovanih HPV-om. Riječ je o cijepljenju protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj besplatno i za dječake i za djevojčice u osmim razredima osnovne škole.