Kako se možeš zaštititi od raka uzrokovanog HPV-om?

HPV šalabahter

Humani papilomavirus (HPV) nije samo najčešće spolno prenosiva bolest nego je i uzročnik čak šest vrsta raka koje je danas moguće spriječiti.

HPV je poznati uzrok raka vrata maternice, a uzročnik je i drugih vrsta raka poput raka stidnice, anusa penisa, rodnice i grla. Ako se osoba zarazi HPV-om, to ne znači da će se rak nužno razviti – u velikom broju slučajeva tijelo se samo oslobodi infekcije i u mnogim slučajevima osoba nikad ni ne sazna da je imala infekciju. Međutim, ponekad virus uzrokuje promjene na stanicama koje se mogu razviti u rak.

Danas je dostupna prevencija raka uzrokovanog HPV-om, i to cijepljenjem. U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga nadležni liječnici školske medicine.

Cijepljenje se s razlogom preporučuje u predadolescentnoj dobi – tada je imunološki odgovor najbolji jer osoba još nije stupila u spolne odnose i došla u kontakt s virusom. Važno je cijepiti i djevojke i mladiće jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om. Ostim toga, korištenje zaštite tijekom svakog spolnog odnosa je također vrlo važno, kao i preventivni pregledi kod liječnika.

Iako s godinama raste, stopa cijepljenja još uvijek nije zadovoljavajuća, osobito u Hrvatskoj. Cijepljenje je dobrovoljno, što znači da roditelji sami donose odluku hoće li ili neće cijepiti svoju djecu. Nažalost, roditelji još uvijek imaju strah od cjepiva, što je uzrokovano brojnim predrasudama, ali i snažnim anticjepiteljskim pokretom.