Kako se zaštititi od HPV-a?

HPV šalabahter NoviWeb

Humani papilomavirus (HPV) s razlogom se naziva „prehladom seksa“ – ako ste spolno aktivna osoba, velika je vjerojatnost da ste se ili ćete se zaraziti nekim tipom HPV-a u jednom trenutku svog života. No, toga nećete biti ni svjesni jer HPV rijetko pokazuje bilo kakve simptome infekcije. Postoji više od 100 tipova HPV-a, a njih otprilike 40 može zaraziti anogenitalno područje i kod žena i – zapamtite! – i kod muškaraca. Iako je česta predrasuda da su muškarci „sigurni“ od HPV-a, to nije točno jer i oni mogu oboljeti od bolesti koje ovaj virus uzrokuje.

Danas postoji cjepivo protiv HPV-a koje ima vrlo važnu ulogu u smanjivanju broja infekcija i zaštiti od bolesti, no HPV je danas i dalje vodeći uzročnih raka vrata maternice, genitalnih bradavica i još pet vrsta raka od kojih mogu oboljeti oba spola.

Papa test je obavezan za sve žene

Iako će se većina HPV infekcija povući sama od sebe unutar dvije godine, ponekad ta infekcija može biti dugotrajna i dovesti do razvoja raka, među kojima je najpoznatiji rak vrata maternice. Upravo je zato iznimno važno da žene redovito obavljaju Papa test kojim se mogu otkriti predkancerogene promjene. Kada je riječ o HPV-u, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Cijepljenje protiv HPV-a

Kao što je već spomenuto, danas postoji mogućnost cijepljenja protiv HPV-a, koje ujedno predstavlja cijepljenje protiv šest vrsta raka koje HPV može uzrokovati – rak vrata maternice, stidnice, rodnice, anusa, penisa i grla. Cijepljenje se preporučuje o osnovnoškolskoj dobi, prije stupanja u spolne odnose i prvog kontakta s virusom, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji. Ako se niste uspjeli cijepiti tada, možete to učiniti i dalje i zaštititi se od onih vrsta HPV-a s kojima dotada niste došli u kontakt, a mogu uzrokovati rak ili genitalne bradavice.

U Hrvatskoj je besplatno cijepljenje omogućeno i dječacima i djevojčicama u osmim razredima osnovne škole, što Hrvatsku svrstava među sedam zemalja u svijetu koje su zaštitu od HPV-a omogućile i muškoj populaciji. Vrlo je važno cijepiti oba spola jer i jedni i drugi kasnije u životu mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih ovim virusom.

Prevencija je najvažnija

Uz cijepljenje protiv HPV-a kao najbolji oblik prevencije za spolno aktivne osobe, svakako se preporučuje korištenje kondoma pri svakom spolnom odnosu, koji smanjuje rizik od infekcije. No, istovremeno treba imati na umu da kondom nije 100% učinkovit jer virus može inficirati i dio kože koji nije prekriven kondomom. Jedina druga prevencija, uz cijepljenje, jest – apstinencija.

Izvor: health.com, 06.05.2018.