Koje još dijelove tijela može zahvatiti spolno prenosiva bolest?

Informativka

Kad pomislite na spolne bolesti, prvo što padne na pamet je svrab vagine, bol i slično. No, neke spolne bolesti mogu zaraziti i druge dijelove tijela. Prenose se oralnim ili analnim seksom, ali se mogu dobiti i direktnim dodirom kože o kožu.

Lice

Putem oralnog seksa možete dobiti genitalni herpes na licu.

Analni otvor

Klamidija, gonoreja, sifilis… Sve se ove spolne bolesti mogu prenijeti i unutar analnog otvora. Ovo je područje posebno osjetljivo jer se zbog analnog seksa često mogu pojaviti neke ranice i otvori gdje infekcija lakše prodre. Neke spolne bolesti mogu se dobiti i samo kontaktom kože o kožu, poput genitalnog herpesa ili HPV-a.

Oči

Spolne bolesti koje uzorkuju infekciju oka su herpes, gonoreja, klamisija i sifilis.

Grlo

Spolne infekcije u mekanom, vlažnom dijelu grla, vrlo su česte, čak i češće no što mislite. Klamidiju i gonoreju u grlu ćete dobiti putem oralnog seksa. Nekada možda i nećete znati da ste se zarazili jer je jedan od simptoma bolno grlo…

HPV je još jedna infekcija koja napada grlo, a posljednja istraživanja pokazuju kako je HPV jedan od glavnih uzročnika raka vrata i glave, posebno kod muškaca. Danas je infekciju HPV-om moguće prevenirati, i to cijepljenjem. Ono se preporučuje prije stupanja u prvi spolni odnos, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji, a cijepiti se mogu i djevojčice i dječaci. Više o ovom načinu prevencije pročitajte ovdje.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr, 03.06.2018.