Kratko, ali nimalo slatko: HPV

HPV šalabahter

Svi smo čuli za ta tri slova, no koliko zapravo znamo o HPV-u?

HPV je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija kojom će se zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života. Pritom su najugroženiji adolescenti, i to čak već pri prvom spolnom odnosu.

Iako ne mora uzrokovati nikakve zdravstvene probleme jer se većina infekcija povuče sama od sebe u roku od dvije godine, ako je infekcija dugotrajna, može dovesti do razvoja određenih bolesti. Osim što može uzrokovati genitalne bradavice, koje se mogu liječiti (no, vrlo su neugodne!), HPV može dovesti i do razvoja nekoliko vrsta raka i kod žena i kod muškaraca.

Srećom, danas postoji mogućnost prevencije infekcije, a samim time i bolesti uzrokovanih HPV-om. Riječ je o cijepljenju protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj besplatno za dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole.

Cijepljenje je u Hrvatskoj dostupno kao dio nacionalnog programa, a cilj je pridonijeti zaštiti od određenih bolesti koje uzrokuje HPV. Provode ga timovi školske medicine, koji također informiraju roditelje o svim informacijama vezanima uz prevenciju. No, statistike pokazuju da je u Hrvatskoj cijepljeno manje od 10 posto žena dok je u susjednoj Sloveniji postotak 49, a u Australiji čak 70 posto.

Za infekciju HPV-om ne postoji lijek, zbog čega je prevencija još važnija. Također, cijepiti se trebaju oba spola budući da muškarci nisu isključivo prenositelji virusa, kako se često pogrešno navodi, već i sami mogu oboljeti od teških bolesti uzrokovanih HPV-om.