Liječnici savjetuju kako spriječiti nastanak raka

Riječ stručnjaka

Ivan je petnaestogodišnjak iz Zagreba koji ove jeseni kreće u prvi razred srednje škole. Na početku osmog razreda osnovne škole njegovi su roditelji čuli za mogućnost cijepljenja dječaka protiv HPV-a (humani papiloma virus). Zatim su poslušali edukativno predavanje o HPV-u te nakon toga odlučili cijepiti Ivana.

– Cijepio sam sina jer HPV i kod muškaraca može uzrokovati rak, primjerice u ustima, grlu, anusu ili penisu. Osim toga, muškarci mogu biti prijenosnici virusa. Brojna istraživanja pokazala su da je korist od cijepljenja daleko veća od mogućih nuspojava, koje su uglavnom blage. Cjepiva su vrlo sigurna. Do sada su u svijetu cijepljeni milijuni djece, a nije potvrđen ni jedan slučaj teških posljedica. Stoga supruga i ja nismo nimalo dvojili oko Ivanova cijepljenja protiv HPV-a – rekao nam je Ivanov otac Petar, visokoobrazovani stručnjak u jednoj zagrebačkoj IT kompaniji.

Zagrebački tinejdžer Ivan jedan je od prvih dječaka u Hrvatskoj koji je cijepljen protiv HPV-a. Cijepljenje protiv HPV-a uvršteno je u Nacionalni program cijepljenja u Hrvatskoj u proljeće 2015. godine, a od prošle godine besplatno je i za dječake.

Rak vrata maternice

– Uspjeli smo privoljeti Ministarstvo zdravstva da cjepivo bude besplatno i za djevojčice i za dječake. Tako smo postali šesta zemlja na svijetu koja ima besplatno cjepivo za oba spola. To smatramo velikim uspjehom jer HPV nije infekcija koja pogađa samo žene, nego uzrokuje premaligne i maligne promjene i kod muškaraca. Bilo bi stoga neprimjereno cijepiti samo žensku populaciju – rekao je doc. dr. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, istaknuti hrvatski stručnjak za HPV. Iako su prvi humani papiloma virusi otkriveni još početkom 20. stoljeća, tek je 1977. godine njemački znanstvenik Harold zur Hausen otkrio da su oni glavni uzročnici raka vrata maternice.

Svjetski podaci

Za to otkriće zur Hausen nagrađen je Nobelovom nagradom za medicinu 2008. godine (s Francoise Barre Sinoussi i Lučom Montagnierom, koji su 1983. godine otkrili da je HIV uzročnik AIDS-a). Postoji oko 200 humanih papiloma virusa koji inficiraju ljude, no visokorizičnih, mukozalnih virusa, koji su povezani s nastankom raka, ima desetak. Od njih su dva, HPV 16 i HPV 18, izrazito povezana s karcinomom vrata maternice.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rak vrata maternice četvrti je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu sa 528. 000 novooboljelih i četvrti po smrtnosti sa 266. 000 umrlih žena godišnje. U trećini zemalja u svijetu rak vrata maternice najčešća je maligna bolest u ženskoj populaciji, odnosno u 90 posto zemalja jedna od tri najčešće maligne bolesti u žena mlađih od 45 godina. U Europi je 2012. godine zabilježeno 58. 300 slučajeva ove bolesti, od čega 24. 400 s fatalnim ishodom. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 350, a umre 120 žena.

Veliko medicinsko postignuće

– Od procijenjenih 14, 1 milijun novih slučajeva malignih bolesti koje se svake godine dijagnosticiraju u svjetskoj populaciji, njih 680. 000, odnosno oko pet posto, uzrokovano je HPV-om. Do 2035. godine broj malignih bolesti, prema projekciji WHO-a, popet će se na 20 milijuna. Šteta bi bila ne iskoristiti mogućnost koje pruža cijepljenje protiv HPV-a i tako smanjiti broj oboljelih u budućnosti – naglasio je Zekan.

Otkriće povezanosti HPV-a i karcinoma vrata maternice rezultiralo je cjepivom protiv te zloćudne bolesti, što je jedno od najvećih medicinskih postignuća posljednjih desetljeća. Na tržištu su najzastupljenija cjepiva Gardasil i Cervarix. Gardasil je četverovalentno cjepivo koje je orijentirano na HPV 16, HPV 18, HPV 6 i HPV 11. Cervarix je dvovalentno cjepivo usmjereno protiv HPV 16 i HPV 18.

– U Hrvatskoj je trenutno dostupno dvovalentno cjepivo Cervarix i četverovalentno cjepivo Gardasil. Na tržištu je i deveterovalentno cjepivo Gardasil koje se planira od rujna ove godine koristiti umjesto četverovalentnog. Četverovalentnim cjepivom postiže se 70-postotna zaštita od karcinoma vrata maternice, a deveterovalentnom čak 90-postotna zaštita. U kalendaru cijepljenja cjepivo je bilo predviđeno za učenike osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole. No, od školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti dostupno samo za učenike osmih razreda – rekao je dr. Zekan.

Cijepljenje protiv HPV-a financira 59 zemalja, no ono nije obavezno ni u jednoj državi. Najveći odaziv na cijepljenje je u Australiji, gdje je procijepljeno 73,1 posto djevojčica i 60 posto dječaka u dobi 12 do 13 godina. U Europi prednjači Švedska, gdje je procijepljeno 80 posto djevojčica u dobi od 10 do 12 godina te Danska, gdje je procijepljeno 6983 posto djevojčica u dobi od 12 godina (te dvije zemlje još nisu uvrstile cijepljenje dječaka u nacionalni program).

U Hrvatskoj odaziv slab

U Hrvatskoj je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a zasad vrlo slab.

– Imamo podatke o upotrijebljenim količinama cjepiva u kalendarskoj godini 2016. za cjepivo koje se centralizirano nabavilo i distribuiralo u ambulante. Prošle je godine primijenjeno 9499 doza četverovalentnog HPV cjepiva, od toga 18 posto za cijepljenje dječaka i 82 posto za cijepljenje djevojčica, te 1737 doza dvovalentnog HPV cjepiva. U prvih pet mjeseci 2017. godine utrošeno je 6525 doza četverovalentnog cjepiva i 384 doze dvovalentnog cjepiva – rekao je dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

– Najveći odaziv na cijepljenje protiv HPV-a je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, niži je ili zanemariv u Ličko-senjskoj županiji i Dalmaciji. Kad ukupno gledamo, odaziv na cijepljenje protiv HPV-a kod nas je nizak. U Zagrebu je kod djevojčica oko devet posto, a za cijelu Hrvatsku oko pet posto. U svijetu je u populaciji djevojčica od 10 do 20 godina procijepljenost 6, 1 posto, što znači da je Hrvatska ispod svjetskog prosjeka – naglasio je Zekan.

Razlozi za slab odaziv na cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj su brojni. S jedne strane, u našoj je zemlji ojačala negativna percepcija o cijepljenju općenito, a s druge strane oko cjepiva za HPV šire se teorije zavjere kako izaziva teške nuspojave te da potiče promiskuitet kod žena. No, velika studija američkih znanstvenika, objavljena 2015. godine u uglednom medicinskom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Association), pokazala je kako cijepljenje djevojčica protiv HPV-a ne potiče na rizičnije spolno ponašanje i ne povećava broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti.

– Ta kvaziteorija da cijepljenje potiče promiskuitet vrlo je uvredljiva za žene. Nadalje, sva velika istraživanja pokazuju kako je cjepivo protiv HPV-a sigurno te da su najčešće izraženije nuspojave crvenilo i bol u ruci na mjestu cijepljenja i glavobolja. Također, cjepivo je učinkovito, što potvrđuju i epidemiološka istraživanja. Postoji barem 56 nacionalnih, velikih kohortnih istraživanja koja bez dvojbe upućuju na to da cjepivo štiti protiv infekcije HPV-om – naglasio je Zekan.

Studija iz 2016. godine

U prilog njegovim tvrdnjama govori i studija objavljena 2016. godine u časopisu Pediatrics koja je pokazala kako je cijepljenje protiv humanog papiloma virusa smanjilo za gotovo dvije trećine broj slučajeva infekcije HPV-om među američkim tinejdžericama. Kako bi ispitali učinkovitost cjepiva, američki stručnjaci analizirali su podatke o cijepljenju i infekcijama HPV-om kod adolescentica i mladih žena u razdoblju od 2009. do 2012. godine te ih usporedili s podacima iz razdoblja između 2003. i 2006. godine, kada cjepiva još nije bilo na tržištu. Pokazalo se da je raširenost infekcije izazvane s četiri glavna soja HPV-a kod cijepljenih adolescentica između 14 i 19 godina pala za 64 posto. Među djevojkama od 20 do 24 godine broj infekcija HPV-om smanjio se za 34 posto.

– Mislim da bi u Hrvatskoj općenito trebalo vratiti povjerenje u važnost i dobrobiti cijepljenja i među roditeljima i među liječnicima, jer znamo da i među njima ima protivnika cijepljenja. Također je važno isticati sigurnost i učinkovitost cjepiva protiv HPV-a te njegovu ulogu u sprječavanju malignih bolesti, ne samo kod žena nego i kod muškaraca – zaključio je Joško Zekan.

Izvor: Doktor u kući, 3. kolovoza 2017.