Majke tinejdžera se slažu: trebamo zaštititi djecu od HPV-a

HPV šalabahter Izdvojeno NoviWeb

HPV, odnosno, humani papiloma virus, jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti koja se najčešće događa mladima između 15. i 24. godine. Srećom, danas postoji mogućnost prevencije infekcije ovim virusom, i to cijepljenjem koje je besplatno za učenike i učenice osmih razreda. Budući da je cjepivo preporučeno, ali neobavezno, roditelji su ti koji donose odluku o tome hoće li cijepiti svoje dijete ili ne. Nažalost, iako se cijepljenjem može prevenirati čak šest vrsta raka koje ovaj virus može uzrokovati, svega se 10 posto roditelja u Hrvatskoj odlučilo cijepiti svoju djecu.

U hrvatskim će osnovnim školama tijekom studenog biti organizirani roditeljski sastanci na kojima će roditelji moći čuti sve o mogućnostima prevencije HPV infekcije od stručnjaka – liječnika školske medicine. Provjerene i znanstveno utemeljene informacije nužne su za donošenje informirane odluke o zdravlju djece, a upravo su liječnici najbolji izvor.

Portal Super1 pitao je nekoliko majki tinejdžera i tinejdžerica što misle o cijepljenju protiv HPV-a i općenito spolnom zdravlju mladih. Što su im rekle – provjerite OVDJE.

Izvor: super1.net.hr, 02.10.2018.