Mehaničke metode kontracepcijskih sredstava

Informativka

Od mehaničkih kontracepcijskih sredstava u najširoj je uporabi prezervativ (kondom) za muškarce odnosno dijafragma za žena. No, zbog povećanja stupnja sigurnosti protiv začeća, preporučuje ih se kombinirati s npr. kemijskim sredstvima (spermicidne kreme, masti, gelovi).

Važno je istaknuti da se primjena prezervativa i inače preporučuje u svakoj životnoj dobi (npr. uz neka druga kontracepcijska sredstva kao što su oralna hormonska kontracepcija i spirala) jer osim kao metoda privremene kontracepcije služi i za prevenciju spolno prenosivih bolesti. Među mehanične metode zaštite od neželjene trudnoće ubraja se i femidom, odnosno ženski konodom.

Kondom (prezervativ)

Kondom je navlaka od tanke elastične gume koja se prije seksualnog odnosa stavlja na penis u erekciji. Tako se stvara barijera koja onemogućuje ulazak spermija sa sjemenom tekućinom u rodnicu žene.

Prezervativ predstavlja vrlo dobru zaštitu od trudnoće i najbolja je zaštita od spolno prenosivih infekcija, uključujući i AIDS. Njegova je prednost to što se upotrebljava samo kad do spolnog odnosa treba doći. Također, smanjuje osjetljivost pa produljuje spolni odnos. Nedostaci su mu što može ometati predigru, smanjuje osjetljivost kože penisa i katkad izaziva alergijsku reakciju. Djelotvornost kondoma je 97 posto, pod uvjetom da se primjenjuje redovito i pravilno.

Pravilna upotreba prezervativa:

Prezervativ se stavlja tek kad je spolovilo u erekciji i to prije bilo kakvog kontakta muškog spolovila i vaginalnog područja. Kod otvaranja i stavljanja prezervativa pazite da ga ne poderete noktom ili nakitom.

Višak zraka zadržanog u prezervativu može uzrokovati njegovo pucanje pa prilikom stavljanja nastojite istisnuti što više zraka iz krajnjeg dijela prezervativa.  Krajnji dio prezervativa stisnite palcem i kažiprstom te stavite prezervativ na penis u erekciji pazeći da je namotan na vanjsku stranu.

Drugom rukom odmotajte prezervativ duž čitave dužine penisa. Ako ste slučajno pokušali staviti kondom na pogrešan način (odmotati na pogrešnu stranu) – nemojte ga okrenuti i nastaviti. Bacite ga jer možda ima spermu ili tekućinu koja prenosi infekciju. Pazite da prezervativ ostane na svom mjestu tijekom odnosa, a ako spadne morate upotrijebiti novi. Nakon ejakulacije izvucite penis dok je još u erekciji i pri tome pridržavajte prezervativ da ne sklizne. Nakon toga ga možete skinuti pazeći da ne dođe u dodir s tijelom vaše partnerice, zamotati i baciti u otpad.

Pri svakom spolnom odnosu koristi se novi prezervativ. Treba paziti na rok uporabe i kvalitetu prezervativa. Kvalitetan prezervativ je od lateksa, navlažen, premazan nonoxynolom-9 i elektronski testiran. Prezervative čuvajte na hladnom suhom mjestu izvan direktnog sunčevog svjetla (vaš džep nije pravo mjesto za držanje kondoma). Ne koristite premaze na bazi ulja uz prezervativ jer ako se nanose na penis ili vaginu mogu uništiti prezervativ. Također, budite sigurni da uvijek imate kondom uz sebe jer inače može biti kasno.

Odluka da se upotrebljava kondom ne znači nedostatak povjerenja već ukazuje na vašu brigu za partnera/icu i poštovanje prema vlastitom tijelu. Kondomi su eksperimentalno rastezani do 95 cm u duljinu i 45 centimetara u širinu. Kvaliteta svakog kondoma dva puta je testirana. Za manji broj muškaraca kojima su prezervativi uobičajene veličine premali, postoje i veći. Dakle, usprkos mitovima kondomi pristaju svim veličinama i dobra su zaštita ako ih se pravilno koristi. Možete prakticirati stavljanje kondoma sami prije nego ga stvarno koristite.

Femidom (ženski kondom)

Femidom je savitljiva tanka cijev od plastike premazana spermicidnom kremom. Stavlja se u rodnicu prije seksualnog odnosa. Pri svakom spolnom odnosu koristi se novi femidom. Teže je dostupan i skuplji od muškog prezervativa, a pravilno se stavljanje treba uvježbati. Djelotovoranost mu iznosi 95 posto, u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno, a štiti i od spolno prenosivih infekcija.

Dijafragma

Tanka gumena kapica oblika kupole s pojačanim elastičnim rubom koja se zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa stavlja u rodnicu tako da pokriva vrat maternice stvarajući zapreku spermijima za ulazak u maternicu. Postavlja se u rodnicu na način da poput kapice pokriva ušće maternice i tako ga štiti od sjemena tekućine. Prvi se put postavlja kod ginekologa koji provjerava ispravnost, a uz nju se preporuča korištenje i nekog od kemijskih kontracepcijskih sredstava. Ginekolog određuje veličinu dijafragme koju djevojka nakon toga kupuje u ljekarni i on je podučava umatanju i vađenju dijafragme.  Dijafragma se iz rodnice odstranjuje najranije šest, a najkasnije 24 sata nakon spolnog odnosa. Ne koristi se za vrijeme menstruacije. Djelotvornost: 94 posto u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno, pruža određenu zaštitu od raka vrata maternice, a djelomično štiti i od nekih spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV/AIDS infekciju. Ponekad je potrebno vremena da se nauči kako je koristiti učinkovito, a neke žene imaju i problema s upalom mjehura.

Cervikalna kapa

Kontracepcijska naprava koja sprečava ulazak sperme u maternicu. Cervikalna kapa je za višekratnu upotrebu, duboka čaša koja se stavlja čvrsto iznad vrata maternice. Umeće se u vaginu prije seksualnog odnosa.

Cervikalna kapa je učinkovita u sprečavanju trudnoće samo ako se koristi sa spermicidima, koji blokiraju ili ubijaju spermu. Njezina je djelotvornost između 92 i 96 posto, ali pruža samo ograničenu zaštitu od spolno prenosivih infekcija.

Autori: doc. dr. Dubravko Lepušić, Dr. med. Sandra Radović-Radovčić

Korišteni dijelovi podataka  te dijelovi teksta iz brošura:

 • Agencije za odgoj i obrazovanje, brošure „Smjernice za proces individualnog obrazovanja“, Društveni aspekti rizičnog seksualnog ponašanja,
 • Hrvatski Časopis za javno zdravstvo,
 • Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti, ljubavi i vezama (Udruga „Korak po korak“),
 • Kako djeca imaju djecu (analiza stanja i preporuke za postupanje u slučaju maloljetničkih trudnoća i roditeljstva, UNICEF i Udruga „Korak po korak“),
 • Mama je mama (projekt za maloljetne trudnice i majke, Udruga „korak po korak“),
 • Časopis „Medicus“
 • memo AIDS (mladi educiraju mlade o AIDS-u, Klinika za dječje bolesti Zagreb),
 • model zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama (4. modul)
 • Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske Županije,
 • Narodni zdravstveni list
 • Pedeset savjeta za zdravlje
 • Pedriatica Croatica
 • Plan B (vodič za maloljetne trudnice i roditelje)
 • Problematični učici: rizično seksualno ponašanje u kasnoj adolescenciji
 • radionice „Ajmo pričati o seksu“
 • Seksualno nasilje u školama („Ženska soba“)
 • SEZAM (seksualna edukacija za mlade, CESI)
 • Sex na Ex (CESI)
 • Spolno prenosive bolesti i infekcije (priručnik stalnog medicinskog usavršavanja-poslijediplomski tečaj)
 • web portal odlikaši.hr
 • web portal roditelji.hr
 • web portal sveokontracepciji.com
 • web portal- t-portal
 • web portal trudnoće.hr
 • web portal zdravobudi.hr
 • web portal ženski kutak.hr