Mladi pristupaju seksualno eksplicitnim sadržajima od 11. godine

Informativka NoviWeb

U dobi od 11,5 godina dječaci danas u prosjeku gledaju seksualno eksplicitne sadržaje, koji izravno prikazuju spolne odnose i različite seksualne aktivnosti, a djevojčice to čine s 12, 5 godina. Više od 80 posto tinejdžera koristi se mobitelima za pristup takvim sadržajima, a češće ih gledaju dečki. Preliminarni su to rezultati longitudinalnog istraživanja seksualizirane uporabe interneta u adolescenciji PROBIOPS-a i Agencije za elektroničke medije pod vodstvom prof. Aleksandra Štulhofera. Kao i u svijetu u kojem je to još više uzelo maha, i u nas tinejdžeri prakticiraju seksting odnosno šalju svoje erotizirane fotografije ili videosadržaje preko interneta. U kojoj je mjeri seksting raširen znat će se najesen kad istraživanje koje se provodi od 2015. u više navrata medu zagrebačkim i riječkim srednjoškolcima bude gotovo. Zasad se zna da zagrebački tinejdžeri češće prakticiraju seksting od riječkih.

Zlouporaba fotografija

Kad studija bude gotova, znat će se i kako izloženost adolescenata seksualiziranim i seksualno eksplicitnim sadržajima utječe na njihov psihosocijalni razvoj, stajališta o rodnoj ravnopravnosti, partnerske odnose… No i sada stručnjaci za djecu znaju, ako golišave fotografije djece završe u trećim rukama, da im to može stvoriti niz problema, kao i prerano upuštanje u seksualne odnose.

„Teško je reći koliko je kod nas seksting raširen medu tinejdžerima jer za njega doznamo preko djece koja nam dođu zbog određenih problema, a vjerojatno ga ima mnogo više. Iz prakse znam za određeni broj erotskog snimanja tinejdžera koje se čuva kao uspomena dok se odnosi ne pokvare, a onda bude prijetnji da im neće vratiti fotografije. Uglavnom je riječ o vršnjacima, u nekoliko slučajeva bilo je i prijetnji da će fotografije poslati dalje, a jednom smo prijavili 20-godišnjaka zbog prosljeđivanja erotiziranih fotografija maloljetnice. Djeca u toj dobi nisu svjesna posljedica i da se fotke mogu zloupotrijebiti“, govori dječji psihijatar Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice.

U pubertetu se kod djece javljaju seksualizirane misli, a do seksualno eksplicitnih sadržaja lako dolaze preko interneta. „Dečki su skloniji gledanju seksualno eksplicitnih sadržaja i prije se upoznaju s njima. Važnije im je dokazivanje seksualnosti i upuštanje u seksualne odnose shvaćaju kao vrstu inicijacije, a znaju i izmišljati priče o seksualnim iskustvima koja nisu imali ili su imali tek parcijalna. Kod cura je to malo drukčije jer su im važni emocionalni odnosi i povjerenje, iako ima i dosta pritiska vršnjaka da što prije imaju seksualne odnose. Većina tinejdžera nije zrela s 15 godina za seksualne odnose kad po zakonu mogu dati pristanak, a ima dosta nezrele djece koja jure u seksualne odnose i na kraju budu razočarana i povrijeđena“, govori Jakušić. Psihologinja Gordana Buljan Flander, da je se pita za zakonsku granicu za seksualne odnose tinejdžera, podigla bi je na 16 godina.

Nezreli za seksualne odnose

„Tinejdžeri misle da moraju biti popularni odmah i sad i biti nagrađeni barem pažnjom ili lajkovima. Danas se zna da se mozak razvija do 25. godine, zadnji se razvija frontalni režanj s centrima za uzroke, posljedice i logično zaključivanje. U pubertetu djeca funkcioniraju iz limbičkog dijela, gdje su centri za nagradu, pa kad šalju ili objavljuju razgolićene ili seksualizirane fotografije ne pove­zuju uzroke i posljedice. Dali smo im moderne tehnologije u ruke, a nismo ih naučili kako ih koristiti, ni odgovornosti. I mediji ih bom­bardiraju da će biti popularniji što su više seksualizirani“, ističe. Zato djeci kaže neka pet puta promisle žele li neku fotku objaviti da im je vidi mama. Stoga je važno da ro­ditelji, dok su djeca mala, kontroli­raju što gledaju i da su u pubertetu kroz razgovor uključeni u sadržaje koje prate i da djeca bitne infor­macije dobiju od roditelja, ali i od profesionalaca.

Izvor: Večernji list, 9. srpnja 2018.