Muškarci i HPV: što trebate znati

Što muškarci trebaju znati o HPV infekciji?

Većina informacija o humanom papilomavirusu fokusirana je na žene budući da je danas poznato da HPV uzrokuje rak vrata maternice. Međutim, HPV može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i kod muškaraca, što se često zanemaruje. Vrlo je važno da i muškarci znaju kako smanjiti rizik od infekcije ovim virusom. HPV može dovesti do razvoja raka i kod muškaraca, kao i uzrokovati genitalne bradavice. Više od polovice seksualno aktivnih muškaraca zarazit će se HPV-om u nekom trenutku života. U većini slučajeva, virus se povlači sam od sebe, bez posljedica opasnih po zdravlje.

Koliki je rizik od infekcije HPV-om za muškarce?

Određeni visokorizični tipovi HPV-a povezani su uz nastanak nekoliko vrsta raka genitalnog područja, među kojima su i rak penisa i anusa, od kojih mogu oboljeti i muškarci. Orofaringealni rak (rak glave i vrata) također je uzrokovan HPV-om te je jedan od najčešćih rakova uzrokovanih HPV-om u muškoj populaciji. Osim toga, muškarci mogu oboljeti i od genitalnih bradavica.

Koji su simptomi HPV-a kod muškaraca?

Visokorizični tipovi HPV-a koji uzrokuju rak vrlo rijetko pokazuju ikakve simptome, što ih čini dodatno opasnim. Genitalne bradavice prvi su znak infekcije niskorizičnim tipom HPV-a, no ti genotipovi HPV-a ne uzrokuju rak.

Kako prevenirati HPV kod muškaraca?

Jedini stopostotni način za sprječavanje infekcije HPV-om jest apstinencija od spolnih odnosa.

Za spolno aktivne osobe najbolji oblik prevencije predstavlja cijepljenje protiv HPV-a, koje štiti od tipova HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice i šest vrsta raka. Česta je predrasuda da su muškarci samo prijenosnici ovog virusa, no to nije točno. I muškarci mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om, zbog čega se cijepljenje preporučuje i njima. Cjepivo je najučinkovitije ako se primijeni prije stupanja u spolne odnose, odnosno prije prvog kontakta s virusom, zbog čega je preporučeno u osnovnoškolskoj dobi.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj nije obavezno, ali je preporučeno od strane medicinskih stručnjaka i domaćih i međunarodnih zdravstvenih organizacija.

U prevenciji svakako pomaže i korištenje zaštite pri svakom spolnom odnosu. Međutim, kondom ne predstavlja potpunu zaštitu jer HPV može inficirati i područje koje nije prekriveno kondomom.

Kako se liječi HPV u muškaraca?

Ne postoji liječenje za sam virus, ni kod žena ni kod muškaraca. Postoje terapije za zdravstvene tegobe koje HPV može uzrokovati. Genitalne bradavice mogu se liječiti. Ako se ne liječe, mogu nestati, ostati nepromijenjene ili rasti odnosno može se povećati njihov broj. Različite oblike raka povezane s HPV-om moguće je liječiti kada se rano dijagnosticiraju, a tretman će ovisiti o vrsti i stupnju uznapredovalosti raka. Za HPV vrijedi „bolje spriječiti nego liječiti“ stoga se svakako preporučuje cijepljenje protiv HPV-a u za to predviđenoj dobi.

2018-10-24T12:07:37+02:003. listopada 2018|Rubrika: HPV šalabahter, NoviWeb|Oznake: , , |