Najčešći tipovi HPV-a i što trebate znati o njima

HPV šalabahter Izdvojeno NoviWeb

Humani papiloma virus (HPV) je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti. U SAD-u je trenutno gotovo 80 milijuna žena i muškaraca inficirano HPV-om, a dodatno će njih 14 milijuna biti zaraženo svake godine.

Postoji više od 100 tipova HPV-a. Neki od njih uzrokuju manje, a neki veće probleme te se, ovisno o tomu, kategoriziraju kao nisko ili visoko rizični.

Niskorizični tipovi HPV-a ne uzrokuju rak vrata maternice i druge vrste raka, dok visokorizični tipovi mogu uzrokovati nastanak abnormalnih stanica koje se mogu pretvoriti u rak.

Česti tipovi HPV-a

Kako bi vaš liječnik znao kako postupati nakon otkrivanja infekcije HPV-om, potrebno je znati o kojem se tipu virusa radi. Neki tipovi HPV-a nestanu sami od sebe, no drugi mogu dovesti do razvoja raka, zbog čega je važno pratiti stanje.

HPV 6 i HPV 11

HPV tipa 6 i 11 spadaju u skupinu niskorizičnih HPV-a, a povezuje ih se uz otprilike 90 posto uzroka genitalnih bradavica. HPV tipa 11 može uzrokovati i promjene na vratu maternice.

Genitalne bradavice obično su izrasline boje kože (žućkasto ružičaste do žućkasto smeđe boje) koje mogu biti izdignute ili plosnate te male ili velike, a mogu se javljati pojedinačno ili u skupinama Pojavljuju se nekoliko tjedana ili čak mjeseci nakon kontakta sa zaraženim partnerom. Izvrsnu zaštitu od HPV-a tipa 6 i 11 pruža cjepivo protiv HPV-a kojim je infekciju moguće spriječiti.

Preporuka je cijepiti se prije prvog spolnog odnosa, odnosno, prije doticaja sa samim virusom, kako bi zaštita bila najučinkovitija.

HPV 16 i HPV 18

HPV tipa 16 je najčešći visokorizični tip HPV-a i u najvećem broju slučajeva ne pokazuje nikakve simptome, iako može uzrokovati promjene na vratu maternice. Na globalnoj razini, smatra se uzročnikom raka vrata maternice u više od 50 posto slučajeva raka.

HPV tipa 18 je još jedan visokorizični tip HPV-a te također ne pokazuje nikakve simptome, no može dovesti do raka vrata maternice. Oba tipa HPV-a zajedno uzrokuju više od 70 posto svih slučajeva raka vrata maternice u svijetu.

Cjepivo protiv HPV-a predstavlja najučinkovitiji način zaštite od ova dva tipa HPV-a.

Dijagnoza

U žena, prisutnost HPV-a najprije je provjerava Papa testom. U slučaju da je prisutan, radi se HPV testiranje koje otkriva radi li se o niskorizičnom ili visokorizičnom tipu HPV-a. Sama prisutnost HPV virusa ne znači nužno i rak – to znači postoji mogućnost razvoja raka, osobito ako je riječ o visokorizičnom tipu. Liječnik na temelju nalaza određuje daljnje korake.

Statistike

Uz gotovo 80 milijuna Amerikanaca i Amerikanki inficiranih HPV-om u ovom trenutku i uz 14 milijuna novih dijagnoza svake godine, gotovo svaka spolno aktivna osoba doći će u kontakt s HPV-om u nekom trenutku života.

Procjenjuje se da se HPV povlači sam od sebe u 80 do 90 posto slučajeva. Međutim, ponekad HPV infekcije ne prolaze i tada mogu uzrokovati određene vrste raka i druge bolesti.

Savjeti za prevenciju HPV-a

  • Cijepite se protiv HPV-a. Cjepivo se preporučuje za sve mlađe od 26 godina.
  • Izbjegavajte seksualne kontakte s partnerom koji ima genitalne bradavice.
  • Koristite kondom pri svakom spolnom odnosu. No, također imajte na umu da se HPV prenosi dodirom kože o kožu, ne kroz razmjenu tjelesnih tekućina. To znači da kondom ne pruža 100-postotnu zaštitu od HPV-a, ali uvelike smanjuje rizik od infekcije.
  • Redovito obavljajte preventivne ginekološke preglede.

Zaključak

HPV je vrlo čest – većina ljudi nije niti svjesna da je zaražena i ne pokazuju nikakve simptome infekcije.

Ako imate HPV, to ne znači da ćete nužno razviti rak.

S druge strane, znati koji tip HPV-a imate je vrlo važno kako bi vaš liječnik mogao odabrati najbolji način liječenja.

Prevenirajte HPV – danas postoji cjepivo kojim se ne sprječava samo HPV, već i šest različitih vrsta raka od kojih mogu oboljeti i žene i muškarci.

Izvor: healthline.com, 06.07.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole. Cijepljenje je dostupno u Hrvatskoj kao dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV-om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58.