Nove mogućnosti dijagnostike pomažu otkriti rak vrata maternice

Informativka

Rak vrata maternice, jedna od bolesti uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV), četvrti je najučestaliji rak u svijetu s 570 tisuća oboljenja u 2018. godini, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Dok su u razvijenim zemljama napredak u otkrivanju i cijepljenje protiv uzročnika, odnosno HPV-a, smanjili smrtnost od ove zloćudne bolesti, u nerazvijenim i siromašnim zemljama to se, nažalost, nije dogodilo. Prema podacima SZO-a za 2012. godinu, u siromašnim zemljama bilo je 90 posto smrtnosti od raka vrata maternice.

POVEZANO U 2019. se protiv raka mogu besplatno cijepiti i srednjoškolci

U studiji objavljenoj u američkom časopisu National Cancer Institute, umjetna inteligencija uspješnija je od ljudi i tradicionalnih pregleda u dijagnosticiranju raka vrata maternice u početnom, predsimptomatskom stadiju.

Ekipa znanstvenika s dr. Markom Schiffanom na čelu razvila je algoritam na osnovi arhive 60 tisuća snimaka raka vrata maternice prikupljenih u Costa Rici 90-ih godina. Ukupno je 9.400 žena sudjelovalo i bilo praćeno godinama, što je liječnicima omogućilo da povežu svaki rak koji se pojavio među njima sa snimkama izrađenima prije bolesti. Studija je pokazala da je spomenuti algoritam vizualno otkrio predkancerogene stanice u 91 posto slučajeva.

Uspjeh u dijagnosticiranju koje obavlja čovjek iznosi 69 posto, a dijagnostika konvencionalnim pregledima, poput Papa testa, uspješna je 71 posto.
Schiffan navodi da se nada da će se u idućih tri do pet godina razviti tehnologija i provesti više kliničkih ispitivanja kako bi medicinsko osoblje moglo dijagnosticirati rak snimanjem, a zatim bi se fotografije analizirale algoritmom.

Izvor: hr.n1info.com, 11.01.2019.